Last news in Fakti

26 Март, 2022 18:42 27 276 4

Изненадващ съвет за холестерола

  • мазнини-
  • холестерол-
  • белтъчини-
  • здраве

Диетата при атеросклероза трябва да е с акцент върху употребата на белтъчини

Изненадващ съвет за холестерола - 1
Снимка: shutterstock

„Не се страхувайте да ядете мазни храни, холестеролът е нещо доста по-различно от това, което си представяме. Статините могат да навредят много на черния дроб“, твърди проф. Александър Шишонин, к.м.н.

„Ние редовно виждаме пациенти, които са на обезмаслена диета, но въпреки това в съдовете им откриваме огромни атеросклеротични плаки”, обяснява той, цитиран от сайта Zdrave.to.

Буквално в превод холестерол означава „втвърден жлъчен сок”, което е експериментално доказано, обяснява специалистът. Външно той изглежда като бял прашец и само 20% от него получаваме от храната. Останалите 80% се изработват в организма, основно в черния дроб, за синтез на жлъчните киселини.

Този излишен холестерол се натрупва по стените на съдовете. Т.е., крайно необходимо е ултразвуково изследване на черния дроб, след което се подбира индивидуален режим на хранене. Абсолютно противопоказно е прочистване на черния дроб с народни средства, нужните препарати се назначават само от лекар.

Статините понижават изработката не само не холестерола, но и на много други биологично-активни вещества, в т.ч. имунни белтъчини, които защитават организма от рак. А чернодробната функция страда много заради тези препарати. Тя и без друго се измъчва от застоя на жлъчен сок, а на всичкото отгоре и станини.

В тежките случаи е възможно дори да се развие цироза на черния дроб, затова тези препарати се назначават само в краен случай, като се наблюдава чернодробната функция. Ако биохимичните анализи на кръвта се влошават, статините трябва веднага да се спрат.

Диетата при атеросклероза трябва да е с акцент върху употребата на белтъчини, като при спортистите, съветва специалистът. „Препоръчвам да започнете с млечни продукти и въобще не се страхувайте от мазните храни. Поне веднъж на ден употребявайте краве масло, за да можете да активирате черния дроб да изкара застоялия жлъчен сок. За тази цел помагат и нерафинираното олио, както и зехтинът.

Полезни са мазната риба – сьомга, скумрия. Правилното хранене обаче не е достатъчно, за засилване на кръвотока помагат физическите упражнения, принуждаващи да се активират коремните мускули и диафрагмата. Именно те създават своего рода „масаж” на черния дроб. Правете и дихателна гимнастика, така ще нормализирате обменните процеси.

Най-простичко е да свикнете да извършвате приклякания – 100-200 на ден, може и на 4 пъти по 50 пъти. Възрастните хора със ставни проблеми по-добре да заместят прикляканията с бързо ходене – по 3-4 км на ден“, допълва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 те кляканията ги правят

    0 14 Отговор
    и геевете дето им съ разширила алката от едно друго упражнение
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 11 Отговор
    Ябълковия оцет,изчиства кръвоносните съдове!Достатъчно е да го използвате няколко години във вид на подправка или,като лекарство.Черния дроб с пчелен мед малко но постоянно се поправя много бързо!да ви напиша пак статините са донесли нобел...преди ме апострофираха с ДДТ-то също има нобел...Според мен без статини ще се мре по-бързо от колкото със прием на статини!

    Коментиран от #3

  • 3 Rock

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДДТ- то няма как да има Нобелова награда- има неговият откривател- Паул Мюлер. Открито е 1939-та 1948-ма Мюлер е награден и през1972- ра употребата на ДДТ е забранена.
  • 4 МАЛКА пенсИЯ

    4 2 Отговор
    отиваш,В магазина,гледаш,цените,ни холестерол,ни няква болест,ке фанеш!!!