Last news in Fakti

17 Юли, 2022 18:57 3 418 4

Избягвайте тези напитки през горещите дни

  • високи температури-
  • напитки-
  • дехидратация-
  • здраве

Дехидратацията може да доведе до сгъстяване на кръвта, което е изключително опасно за хората, страдащи от сърдечни заболявания

Избягвайте тези напитки през горещите дни - 1
Снимка: Shutterstock

Високите температури имат отрицателно въздействие върху организма. Сърдечно-съдовата система страда най-много. Дехидратацията може да доведе до сгъстяване на кръвта, което е изключително опасно за хората, страдащи от сърдечни заболявания. Лекарите подчертават, че е важно да се поддържа хидратация в горещото време. Някои напитки обаче са много опасни в жегите.

Алкохол

Всеки е наясно с рисковете, но летните горещини и алкохолът могат да доведат до хипертонична криза, а в най-тежките случаи - до инсулт.

Кафе

Кофеинът има диуретично действие и следователно насърчава дехидратацията, което допълнително натоварва кръвоносните съдове. Дори охладеното кафе е опасно. Ето защо на любителите на кафето се препоръчва да консумират не повече от една чаша и за предпочитане на хладно място.

Газирани напитки

Опасността от тях се крие в това, че предизвикват внезапен скок на захарта в кръвта. Ако напитката е сладка, тя дори не утолява жаждата ви.

Лекари поясняват пред израелското издание "Курсор", че обикновената негазирана вода е най-добрата напитка за горещото време, пише БГНЕС. Тя утолява жаждата и помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Можете да си позволите и зелен чай с лимон, компот от сушени плодове или леки ферментирали млечни продукти като айран.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    7 6 Отговор
    ....ас само туй пиа ..кафе ,алкохол и газирано...и сам тип топ
  • 2 Ако ме питаш

    4 9 Отговор
    Най добре си е гола вода по възможност не от чешмата. Например изворна Девин.
  • 3 Бамбук

    7 2 Отговор
    Че то остана ли друго за пиенье?!
  • 4 Георги Семерджиев

    4 0 Отговор
    Ъъъъ незнам бате аз такоааа смисъл шмъркам амфети и ъъъ ама нещо стана е такова сешсе и се объркаха нещата ъъъ