Last news in Fakti

4 Август, 2022 08:07 1 803 5

Учени съживиха органи на умрели прасета - нови възможности за правенето на трансплантация

  • прасета-
  • органи-
  • трансплантация

Констатациите повдигат също и дълбоки етични въпроси за това как медицината дефинира смъртта

Учени съживиха органи на умрели прасета - нови възможности за правенето на трансплантация - 1
Снимкa: Shutterstock

Oрганите на прасета са били частично съживени от изследователи един час след като животните са били убити, като това представлява научен пробив с потенциал да трансформира медицината, съобщават BBC и NBC.

Изследователи от Йейлския университет използваха нова технология за възстановяване на клетките в някои органи на току-що умрели прасета, карайки клетките на животните да функционират отново. Констатациите, които бяха публикувани в сряда в научното списание “Нейчър“ (Nature), повдигат дълбоки етични въпроси за това как медицината дефинира смъртта, но също така отварят нови възможности за набавянето на човешки органи за трансплантация.

Техниката може да увеличи броя на наличните органи за трансплантация и да спечели на лекарите повече време за спасяване на живот.

Когато сърцето спре да бие, тялото изпитва глад за кислород и хранителни вещества, от които се нуждае, за да оцелее. Органите се увеличават, кръвоносните съдове се свиват и клетките – градивните елементи на органите на тялото – започват да умират.

Смяташе се, че тази клетъчна смърт е бърза и постоянна, но изследователи от Йейлския университет са отстранили част от тези поражения при животни, които са били мъртви в продължение на един час.

“Можем да възстановим някои функции на клетки в множество жизненоважни органи, които трябваше да са мъртви“, каза проф. Ненад Сестан.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дерзайте

    3 2 Отговор
    Ако не се получи ги дайте на веригите.
  • 3 Руслан Мъйнов

    4 3 Отговор
    Всичките прасета на мезета.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мамул

    0 0 Отговор
    Ала-бала! Някои клетки на някои органи на прасета умрели само преди час! Откритие за научен доклад с ниска приложност. Когато имаш много пари, можеш да си купиш органи по всяко време дори от малолетни деца. Най-отвратителната "тайна" е че изчезват страшно много деца. Да не говорим за трафик на деца при военни конфликти.