Last news in Fakti

19 Август, 2022 17:07 999 6

Вдигат цените на някои клинични пътеки

  • нзок-
  • проф. петко салчев-
  • covid-19

Повече средства за болниците за лечение в интензивно отделение на пациенти с Covid-19

Вдигат цените на някои клинични пътеки - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличават се цените на клиничните пътеки в кардиохирургията при деца със сърдечни малформации с анекса към НРД 2020-2022, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев на среща със здравните журналисти по тяхно искане, цитиран от БНР.

Променя се и цената на клиничната процедура за новородени със сърдечна малформация, претърпели операция до 1-годишна възраст.

Това става с промени в Наредбата за профилактичните прегледи, като пакета за профилактични прегледи при общопрактикуващите лекари се разширява. Промените са във връзка с измененията в Националния рамков договор и актуализацията на бюджета на НЗОК.

Във вторник се очаква да влезе в сила и възможността личните лекари да издават електронни направления за бързи антигенни тестове за Covid- 19, съобщи още проф. Салчев. Това е договорено с Българския лекарски съюз вече, но Наредбата ще бъде обнародвана във вторник в Държавен вестник.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с Covid-19, като цената на КП 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а КП 4 - от 250 на 300 лв. на ден“, посочи още проф. Салчев.

Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също вече ще се заплащат от здравната каса с довореностите по Анекса на НРД.

Лабораторното изследване Д-димер, за което също много се настояваше по време на пандемията, също ще се покрива от НЗОК. То отчита повишено съсирване на кръвта. Повишени нива се отчитат и при пациенти, претърпели тромбоза от различен произход. (бел. ред.)

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина за Covid-19 при всеки общопрактикуващ лекар. А лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID, ще получават заплащане за тази дейност.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бил

    10 1 Отговор
    Естествено, че ще увеличите пътеките за ковид. Всяка бройка е злато, нали така?

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цвятко

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "бил":

    А безплатно ли да те лекуват, бе? докъора учил 8г. После работи за 1000лв, а нашия даже образование няма ама нагъл “трябва донторя безплатно да работи!”
    Ей!

    Коментиран от #5

  • 4 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Цвятко , заблудений, Господ Бог ни е поснал на тази земя и той е внедрил в тялото самолекуващ се механизъм, но човекът отдавна се е отдалечил и от естествената среда и от естествената храна и сега разни хора с бели престилки, изучени 6-8 години да тъпчат телата на жертвите си с фарма отрови, а стадото да им пляска като тюлени по терасите, станаха герои- съучастници. Голямо представление ни организираха, а такива заблудени овчици искат да ни принудят да гледаме и да участваме в този фарс.
  • 5 Само напомням

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Цвятко":



    Досега безплатно ли беше? Не. Човекът пише срещу УВЕЛИЧЕНИЕТО на сегашната сума. И е прав. Все по-слаби варианти има на грипа, а те вдигат цената. Сега случаите в интензивното ще скочат. ПЛАНдемията трябва да продължи. С нея печатането на пари. От там инфлацията. От мерките - рецесията. И ето ти СТАГФЛАЦИЯ. За едно ВЕЛИКО ФАЛИРАНЕ/НУЛИРАНЕ става въпрос. До 2030-та частната собственост трябва да е в ръцете на корпорациите и правителствата.😉








    😷🐑😷🐑😷🐑
  • 6 Интересно защо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бил":

    Като е такава голяма далавера частните болници разкриват ковид легла само насила.