Last news in Fakti

26 Август, 2022 21:40 1 079 6

Собственици на аптеки отчитат: Средно с 10% са поскъпнали лекарствата

  • собственици-
  • аптеки-
  • лекарства-
  • поскъпване

Прогнозата е поскъпването да продължи и да достигне 12-13 на сто

Собственици на аптеки отчитат: Средно с 10% са поскъпнали лекарствата - 1
Снимка: БГНЕС

Наред с поскъпването на основни стоки - ръст на цените и на лекарствата. Собствениците на аптеки отчитат средно над 10% увеличение на цените на лекарствата без лекарско предписание, както и на хранителните добавки от началото на годината досега. Прогнозата е поскъпването да продължи и да достигне 12-13 на сто.

Търсенето на комбинация от витамини по време на COVID епидемията у нас се увеличи. Цената за една опаковка от най-евтините в момента варира между 8 и 10 лева. Ако добавим очакваното увеличение, цената се очаква да достигне 12-13 лева. От аптеките вече отчитат спад в потреблението.

Увеличението на цените на лекарствени продукти затруднява работещия българин, но най-вече е в тежест за възрастните.

„Не е добре особено за пенсионерите, които взимат и повече лекарства. Има хора, които дават 100-150 лева за лекарства“, заяви Иванка Петкова пред bTV.

Цените на хранителните добавки не са регулирани и затова според фармацевти при тях и сега се наблюдава покачване.

„Лекарствата все пак имат определени цени и са свързани с индекса на инфлация, така че и там би могло да се очаква някакво леко покачване, докато лекарствата по лекарско предписание са регулирани и там няма възможност за някакво покачване на цени на този етап“, заяви магистър-фармацевтът и член на управителния съвет на БФС Маргарита Грозданова.

Собствениците на аптеки прогнозират, че ръстът на цените може да достигне 12-13 на сто.
Натрупаната инфлация през тази година ще даде отражение в ценообразуването през следващата, казват от Асоциацията на собствениците на аптеки.
„Вдигането на цените не е наша прищявка, това са цени, които са вдигнати от нашите доставчици, т.е. това касае не само нас, касае целия пазар“, заяви Николай Костов, собственик на верига аптеки и председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според експертите служебната власт е ограничена във възможностите да повлияе на цените.

„Има решения, които могат да бъдат взети в част от наредбите, които касаят и компенсациите и доплащането, което държавата прави. Когато говорим за по-сериозни действия в тази посока говорим за промяна в ДДС, говорим и за различни компенсации към производителите“, зави здравният икономист Аркади Шарков.

Има някои продукти, които се продават под себестойност, което може да доведе до изтегляне на продукта от пазара.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куранага Сама

    7 1 Отговор
    нищо работа, парното ще поскъпва с 20% на месец. Кой не скача е зелен
  • 2 Гошо тъпооооото

    4 1 Отговор
    То всичко в пробитата кочина поскъпва щот няма контрол
    Кочина
    ZZZZZZZ
  • 3 Българин

    3 1 Отговор
    Фармафията у нас е най-алчна. Сравнете цените на лекарствата у нас и у всяка съседна страна. У нас е най-скъпо при това от години. И куп добри и евтини лекарства тук не се продават, та си ги набавяме от комшиите. Тая кочина как плаче за истински прокурори и съд не е истина. Затворите ще отеснеят...
  • 4 Няма такава държава

    2 2 Отговор
    Лекарства трябва да са безплатни както и болниците.. свобода ли .. това е потъпкването на правото на живот ..

    Коментиран от #6

  • 5 Лицемери

    2 0 Отговор
    Иванка Петкова доволно потрива ръчички, уж загрижена за пенсионерите. Колкото повече поскъпват, толкова повече печалба ви влиза в джобчетата. Не се наядохте от хорското нещастие, че и помощи искахте. Мръсно племе търгашеско.
  • 6 Отчасти си прав

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Няма такава държава":

    Лентяи много и всеки иска безплатно.