3 Септември, 2022 16:44 9 147 2

6 ползи от магданоза, за които дори не подозирате

  • магданоз-
  • ползи за здравето-
  • полезни вещества-
  • здраве-
  • нискокалоричен

Нискокалоричният продукт съдържа много полезни вещества

6 ползи от магданоза, за които дори не подозирате   - 1
Снимка: Shutterstock

Магданозът, или както някой хора го наричат - мерудията, е не само ароматна подправка, но и склад за витамини и минерали. Това растение е ценено заради приятния, умерено горчив вкус.

Има два основни вида магданоз: френски с къдрави листа и италиански с плоски и прави.

Листата, издънките, стъблата и корените на магданоза се използват както пресни, така и сушени. Сервира се на масата като част от салати или закуски, като подправка или украса за други ястия.

Нискокалоричният продукт съдържа много полезни вещества: 133 mg витамин C, 1640 mcg витамин K, 421 mcg витамин A. Сред минералите най-много са калий – 554 mg, калций – 138 mg, желязо – 6,2 mg, фосфор – 58 mg, магнезий – 50 mg. В допълнение тази подправка е богата на органични киселини, флавоноиди, фитонциди и етерични масла. Фибрите в магданоза имат добър ефект върху работата на стомашно-чревния тракт. Полезен е и за здравето на костите, за добро зрение и имунитет.

Какви са ползите от магданоза:

Стимулира работата на мозъка

Доказано е, че магданозът е естествен източник на антиоксиданти за превенция и лечение на мозъчни увреждания и различни заболявания, причинени от оксидативен стрес. Освен това антиоксидантът апигенин, който е част от растението, допринася за формирането на неврони и укрепва невроните връзки.

Това подобрява концентрацията и паметта. Редица изследователи разглеждат апигенина като лекарство срещу болестта на Алцхаймер.

Полезен за костите

Витамин К, на който магданозът е особено богат, укрепва скелета и увеличава минералната плътност на костите. Ако на организма му липсват минерали, тогава рискът от фрактури се увеличава, особено при по-възрастните хора.

Приемането на зелени растения и зеленчуци с високо съдържание на витамин К има благоприятен ефект върху костната система. Резултатите от едно изследване демонстрират, че приемът на витамин К намалява риска от фрактури на костите с 22%.

Съхранява зрителната острота

Влизащите в състава на магданоза каротеноиди лутеин, бета-каротин и зеаксантин помагат за поддържане на добро зрение. По-специално има изследвания, които показват, че каротеноидите намаляват дегенерацията на макулата, която причинява постепенна загуба на зрение.

Бета-каротинът предпазва от заболявания на роговицата и конюнктивата на очите, може да подобри нощното и периферното зрение.

Подобрява работата на сърцето

Полезните свойства на магданоза са пряко свързани със съдържащите се в него флавоноиди – природни антиоксиданти, които намаляват окислителните процеси и предпазват сърдечносъдовата система, спомагайки за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Изследване, в което са взели участие 58 000 души, е установило, че приемът на фолиева киселина с 38% намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.

Антибактериален ефект

Благодарение на тръпчивия си вкус пресният магданоз има добри антибактериални и противогъбични свойства. Редица изследвания показват, че екстрактът от магданоз се справя с бактериите Staphylococcus aureus – причинителите на пневмония и менингит. В допълнение магданозът помага да се спре ръстът на бактериите Listeria и Salmonella, които причиняват отравяне.

Козметичен ефект

Традиционната подправка перфектно подобрява кожата. От листата на растението например можете да си направите домашни маски за лице. Етеричните масла, които влизат в състава на магданоза, премахват пигментацията на кожата и я предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Но с козметичната употреба е необходимо повишено внимание – магданозът може да предизвика алергична реакция под формата на зачервяване и сърбеж.

Вредата от магданоза

Официално магданозът има статут на безопасно ядливо растение. Нежеланите реакции са свързани главно с алергия, която може да включва цялото семейство Сенникови, включително моркови, целина и копър.

Диетолозите препоръчват да добавяте магданоз към храната с повишено внимание, ако страдате от хипертония, хипотиреоидизъм, подагра, уролитиаза, чернодробни и бъбречни заболявания, както и когато приемате разредители на кръвта, а също и в ранна бременност.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    6 2 Отговор
    Аман, сега разбирам че магданоз и мерудия било едно и също нещо, де сте учили вие бря
  • 2 Пейчо

    1 1 Отговор
    Все тая - магданоз, мерудия. Просто Найденова искаше да ни съобщи, че и двата гюрлюка са полезни, ама малко по-набързичко го направи, та затова така....