Last news in Fakti

21 Септември, 2022 11:48 2 022 16

COVID-19: София се върна в Етап 1, ще има ли нови мерки

  • коронавирус-
  • мерки-
  • софия-
  • пандемия

Всички останали области са в нулевия етап

COVID-19: София се върна в Етап 1, ще има ли нови мерки - 1
Снимка: БГНЕС

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната расте. Това показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти. 106.96 заразени на 100 хиляди души стигна 14-дневната заболеваемост в сряда. Отклонението спрямо предходния ден е с 2.29.

София-град се върна в зеления Етап 1 от Плана за справяне с пандемията. Така на картата на епидемичната обстановка по области в зелено са София, Враца и Кюстендил.

Всички останали области са в нулевия етап. В него е и цялата страна на картата на епидемичната обстановка по региони, но се очаква западният Регион 1 да премине в зеления Етап 1 в следващите дни.

В Плана за справяне с пандемията е разписано какви противоепидемични мерки предвижда да се въвеждат при влизане в Етап 1. Най-общо се предвижда връщане на предпазните маски в болниците и градския транспорт, както и засилен сутрешен филтър в учебни и детски заведения и в специализирани институции.

Етап 1 - Мерките са задължителни:
носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които рискът от заразяване е висок (напр. затвори);

спазване на физическа дистанция от минимум 1,5м;

хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;

Работа от разстояние (надомна), при възможност.

Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Провеждане на ежедневен филтър в учебните заведения за наличие на ученици с клинични симптоми за COVID-19 и тяхното отстраняване от учебния процес до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Противоепидемични мерки могат да бъдат въвеждани както на областно ниво (след предложение на директора на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), така и на национално ниво (след предложение на Главния държавен здравен инспектор до министъра на здравеопазването).


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копейкин

    3 31 Отговор
    Аз се чупирах
  • 2 пак ли

    56 1 Отговор
    бе де.ва вашта м.ма.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сопата

    57 0 Отговор
    Пазете се от народната либов..
  • 5 Ясно

    65 0 Отговор
    Подготвят хавата за студената и гладна зима. Да не могат хората да се събират и протестират против геноцида над българите. Всичко с благословията на ментора от козяк.
  • 6 Истината

    57 0 Отговор
    Този път вече ще играе сопата...на маймуни ни направиха тези "здравни" инспектори...
  • 7 123455

    46 0 Отговор
    То заразени почти няма ама въвеждаме терора
  • 8 Сметка

    44 0 Отговор

    До коментар #2 от "пак ли":

    Кажи? Верно ли? 106.96 заразени на 100 хиляди души, я да го сметнем в % - 1,0696 заразени на 1000 души или 0,10696 на 100 души са заразени, а от тия заразените само 1/4 или 25% са заболели. Абе тия ни взеха за функционално неграмотни. Глупост след глупостта. И до кога така?

    Коментиран от #10

  • 9 хохохо

    24 0 Отговор
    Да не вземете да ходите да гласувате...
    Алооо, променете сценария!
  • 10 Интересно

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сметка":

    Дали тия, които се кълнат, като майка в кьорав син, че се грижат за нашето здраве и за наше добро ни нахлупват парцалите, наречени маски ще се грижат за нас пак така усърдно, когато стане студено в домоветени, а в хладилниците и по рафтовете на магазините започне да има само вятър. Ще ни осигурят ли храна и топлина в името на здравето ни и за наше добро или тогава ще е всеки за себе си и който оцелее?

    Коментиран от #11

  • 11 Идън

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Интересно":

    Ма нали требе да се имитира дейност... Очаквам разни прогнозатори, говорители, математици, застарели и склеротирали експерти...
  • 12 Манци белия

    10 1 Отговор
    Само да сте посмели
  • 13 Тошко

    8 1 Отговор
    Байдън; - Край на пандемията! А, Путин обяви частична мобилизация. Стягайте мечките, очаквайте повиквателна.

    Коментиран от #14

  • 14 Тошко

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тошко":

    мечките да се чете МЕШКИТЕ! Редактора не е ходил войник и не знае какво е мешка!
  • 15 Етап 1

    6 0 Отговор
    МЕРКИТЕ: хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване.
    Това не противоречи ли на указанията на ЕС за икономия на вода и отопление? Ами, то честото миене на ръцете на ден, излиза колкото едно къпане...
  • 16 Вибратор

    5 0 Отговор
    Айде стига с тва грипче