Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 11:37 911 4

Испания регистрира първи случай на птичи грип при човек

  • испания-
  • птичи грип-
  • европа-
  • вирус-
  • случай

Според Министерството на здравеопазването това е първият случай на заразен човек в Испания и вторият в Европа

Испания регистрира първи случай на птичи грип при човек - 1
Източник: Shutterstock

Работник в испанска птицеферма е заразен с птичи грип. Според Министерството на здравеопазването това е първият случай на заразен човек в Испания и вторият в Европа, предаде БНР.

Заразяването е станало в провинция Гуадалахара, където на 17 септември беше потвърдено огнище на птичи грип H5N1. Работникът е бил изолиран в продължение на 11 дни докато тестът не е показал, че вече е отрицателен. Не е имал симптоми и не се е наложило да бъде приет в болница, въпреки, че според здравните власти птичият грип може да доведе до смъртта на болния. Колегите му не са заразени.

Предаването от човек на човек е много трудно и според Световната здравна организация няма доказателства, че може да стане и чрез термично обработена храна. Въпреки това се препоръчва наблюдение на огнищата на птичи грип.

Само за една година в Испания са открити 36 огнища в земеделски стопанства и 79 сред дивите птици, откъдето най-вероятно идва заразата след контакт с животните в птицефермите, съобщават от Министерството на земеделието, рибарството и храните. При последното, открито в Уелва през август, бяха убити 37 000 бройлери.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ники

    10 1 Отговор
    Хайде, почна се....Да не мислим и за това какво ще ядем...няма да се къпем, няма да се толим. Малко са войната, Ковид, сега и птичия грип се завръща...Стратегията е добра...
  • 2 истина ти казвам

    4 0 Отговор
    Следва говежди,свински,конски,магарешки,камилски,крокодилски............ и да не забраваме перлата в короната covid 19 до номер.......................................................................................................................................................!
  • 3 Хахахахахахахахахахаахахааааа

    4 0 Отговор
    Това е новият шедьовър на био лабораториите на фащ.
  • 4 Дааааааам

    3 0 Отговор
    Още една крачка към "великото" нулиране. Глобалето неистово "драпа за новия световен ред".