6 Октомври, 2022 15:28 1 682 0

Кои заболявания можем да излекуваме с етерични масла?

  • етерични масла-
  • симптоми-
  • облекчаване-
  • лекуване-
  • билки

Етеричните масла са способни да облекчат сериозни симптоми при някои заболявания

Кои заболявания можем да излекуваме с етерични масла? - 1
Снимка: Shutterstock

Представете си, че ви застига болест, която сякаш се появява отникъде, оставя ви уморени до отчаяние и с усещане за влошено общо състояние, слабост и депресия. Мускулите и ставите ви болят без причина, мозъкът ви сякаш е обгърнат от гъста мъгла и е невъзможно да се концентрирате. Забелязвате, че често имате главоболие и въпреки, че се наспивате добре през нощта, пак се събуждате уморени. Цикълът се повтаря ден след ден, пише zdrave.to.

Отивате на лекар и ви диагностицират със синдром на хроничната умора (СХУ). Казват ви, че няма лек или известно лечение, така че ви предписват антидепресанти и обезболяващи, защото те могат да ви помогнат да спите малко по-добре и да облекчат част от болката.

Срещу невидимия враг на хроничната умора обаче успешно се борят етеричните масла. В новата книга на д-р Ерик и Сабрина Ан Зелински – „Етеричната аптека“ на Издателство „Вдъхновения” има стотици полезни рецепти.

А сега си представете сценарий, в който отивате при друг лекар за второ мнение, а той ви диагностицира с фибромиалгия. И той ви предписва някои лекарства за симптомите, които ви притесняват най-много. Отново се препоръчват антидепресанти и обезболяващи.

Внезапното начало на синдрома на хроничната умора понякога идва след стомашно-чревна, респираторна или друг вид остра вирусна инфекция. При някои хора състоянието възниква след емоционална и/или физическа травма, като сериозна злополука, тежка загуба или операция.

Други случаи обаче се развиват по-бавно и без очевидни отключващи фактори. Днес медицинските експерти и учените смятат, че СХУ може да е резултат от комбинация от вирусни инфекции, алергии, хормонален дисбаланс и психологически фактори, които едновременно влияят на имунната система.

В книгата си д-р Ерик Зелински и Сабрина Ан Зелински представят списък със симптоми, които може да изпитваме, както и етеричните масла, които действат най-добре на всеки от тях.

Препоръчват ни да започнем с разреждане от 2% на всяко масло или бленд, които да нанасяме върху проблемните участъци или по гърдите и врата, ако умората е основното ви оплакване. И така при:

Сутрешна скованост: масло от арника, джинджифил, лавандула, мента, немска лайка.

Нарушения на съня: масло от лавандула, римска лайка.

Гъделичкане или изтръпване на ръцете и краката: масло от дъхаво мушкато, евкалипт, лавандула, тамян.

Главоболие, включително мигрена: масло от дафинов лист, евкалипт, копайба.

Синдром на раздразненото дебело черво: масло от джоджен, кориандър (семена), маточина, мента.

Проблеми с мисленето и паметта: масло от ветивер, кедър.

Болезнен менструален цикъл: масло от майорана, меча стъпка, резене.

Други симптоми, свързани с болка: масло от немска лайка, полегнала голтерия, портокал.

Облекчаването на тези симптоми може да забави цикъла на болка и умора, което помага на хората, страдащи от СХУ и фибромиалгия, да станат по-подвижни и да спят по-добре. Това на свой ред може да ограничи по-нататъшната умора и болка.

В книгата „Етерична аптека“ ще откриете още някои стратегии, които може да помогнат. А също и протоколи за справяне със състоянието.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА