Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 15:15 2 245 1

Печурките – природните пробиотици и антидепресанти

  • печурки-
  • гъби-
  • здраве-
  • хранителни вещества-
  • пробиотици-
  • антидепресанти

Тези гъби имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност

Печурките – природните пробиотици и антидепресанти - 1
Снимка: Shutterstock

Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност.

„Те са богати на витамин D, който е изключително полезен. Липсата на този витамин е свързана с умора, нарушено здраве на костите, намалена функция на имунната система и повишен риск от хронични заболявания, включително някои видове рак“, казва диетологът Никол Стефану пред „Eat This, Not That“, предаде БГНЕС.

Изследването, публикувано в професионалното списание "Food Science & Nutrition", показа, че чрез редовна консумация на гъби, вие въвеждате достатъчно количество микронутриенти в тялото, без да увеличавате калориите, мазнините или натрия. Печурките са богати на селен, хранително вещество, което има антиоксидантни свойства, помагащо за намаляване на всякакъв вид възпаление. Влияят добре и на работата на червата, тоест на храносмилателната система.

„Много изследвания показват, че гъбите действат като пробиотици. Те не само подобряват храносмилането, но и могат да бъдат полезни за хора с диабет. А именно, гъбите имат способността да променят определени чревни бактерии и по този начин да освобождават инсулин от бета клетките на панкреаса“, допълва тя.

Хората, които ядат гъби, по-рядко страдат от депресия. Изследователите отдават това на многотобиоактивни съединения в гъбите, включително витамин B12 и антиоксиданти.

„Поради своите лечебни свойства, гъбите се използват за медицина повече от 2000 години. Те съдържат съединения, които предизвикват имунен отговор на множество нива – подобно на група войници, които водят седем битки едновременно. Гъбите са известни със своята широка гама от биоактивни съставки, предимно бета-глюкани, които укрепват имунитета“, заключи специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    За гъби ,Дървета,цветя ,природа мога да говоря и знам повече от всеки преписал книга на тази тема и именуващ се ,простифесори бг!В момента се преминава на силно отровни гъби не опасни за бъбреци, чрез които статистират и чрез тях се опитват да лекуват рак в различни форми!Печурката е превъзходна ядлива гъба.На мен ми е най вкусна Анасоновата ,горска печурка.Червената мухоморка ... Силно отровна....Вероятно лекува доста форми на рак!Това не означава ,че трябва да хукнете да ги ядете сурови!!!!Ако имате необходимост се допитайте до някой знаещ и вещ по темата!