Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 16:32 2 674 5

Хора от една кръвна група са по-застрашени от инсулт

  • кръвна група-
  • риск-
  • инсулт-
  • инфаркт-
  • сърдечно-съдови заболявания

Лекарите не могат да обяснят на този етап на какво се дължи по-високия риск

Хора от една кръвна група са по-застрашени от инсулт - 1
Снимка: Shutterstock

Поредна научна публикация намира връзка между кръвната група и риска от сърдечносъдови заболявания. Хората с кръвна група А имат 16 процента по-висок риск от преждевременен инсулт в сравнение с тези от други кръвни групи. За преждевременен се смята инсултът, който настъпва, преди човек да навърши 60 години, пояснява Флагман.

Докато хората с т. нар. универсална кръв – с нулевата кръвна група, са с 12 процента по-нисък риск от ранен инсулт в сравнение с всички останали. Това показва метаанализ, подготвен от Медицинското училище на Университета в Мериленд, САЩ, който класифицира изводите от 48 различни проучвания, които разглеждат ранните инсулти при хора на възраст от 18 до 59 години.

Все още не знаем защо кръвна група А носи по-висок риск, но вероятно има нещо общо с тромбоцитите и клетките, които покриват кръвоносните съдове и останалите циркулиращи протеини с роля в развитието на съсиреци, обяснява д-р Стивън Китнър от изследователския екип.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...?!

    1 0 Отговор
    "Докато хората с т. нар. универсална кръв – с нулевата кръвна група, са с 12 процента по-нисък риск от ранен инсулт в сравнение с всички останали.". Това няма как да е вярно, при положение, че тези с кръвна група А са с 16% по-висок риск. Кои са "всички останали"?!Математиката не излиза.

    Коментиран от #2

  • 2 Караманска

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "...?!":

    Нулева съм ! Всички останали освен А са В и АВ. Това е.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Това ясно

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Караманска":

    Ама, ако нулевата кръвна група е с 12% по-нисък риск от B и АВ, а тези с А "имат 16 процента по-висок риск от преждевременен инсулт в сравнение с тези от други кръвни групи", то излиза, че тези с нулева кръвна група имат 28% по-нисък риск,т.е. не е "в сравнение с всички останали", а само с някои от тях. Така, както е написано, няма как да е вярно.

    Коментиран от #5

  • 4 Най-малкото

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Караманска":

    е двусмислено.
  • 5 Допълнение

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Това ясно":

    "...28% по-нисък риск от тези с кръвна група А..."