Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 13:31 1 397 10

Провеждат нови прецизни изследвания на рисковете от яденето на червено месо

  • червено месо-
  • месо-
  • рискове-
  • здраве-
  • сърдечни заболявания

Нова методология оценява рисковете за здравето при консумация на червено месо, обработено по различен начин

Провеждат нови прецизни изследвания на рисковете от яденето на червено месо - 1
Снимка: Shutterstock

Ново изследване прецизира рисковете от консумация на червено месо, съобщава АФП. Хранителният режим, включващ тези продукти, обикновено среща противоречиви оценки, посочва БТА.

Американският институт за здравни показатели и оценки изработва нова методология на оценка на риска и последствията за здравето. Дават се звезди от една до пет. С максимален брой се оценяват най-високите нива на риск, в области, където няма противоречиви мнения. Пример за оценка с пет звезди е връзката между високото кръвно налягане и сърдечните болести.

Една или две звезди заслужават предполагаеми връзки между причина и следствие. Валидността на научните изводи все още не е окончателна, уточнява АФП.

Според методологията, публикувана в сп. „Нейчър медисин“, любителите на червеното месо, минало през обработка на барбекю или скара например, получават една точка за риск от сърдечна недостатъчност. Връзката между яденето на червено месо и рака на дебелото черво, исхемичните болести и диабета се оценява с две.

Кристофър Мъри, директор на Института за здравни показатели и оценки, който е и сред авторите на изследването, твърди, че е изненадан от недоказуемостта на връзката между този тип хранене и рисковете.

Учените са потърсили връзка между консумацията на зеленчуци и вариациите на патологиите. Наблюденията са осъществени с помощта на 50 изследвания, включващи данни от 4,6 млн. участници от 34 държави. Между един и четири зеленчука дневно редуцират с 23% риска от исхемична болест на сърцето.

Даян Мелор, диетолог в британския университет в Астън, не е изненадана от заключенията за червеното месо. В случая става въпрос за необработено, а не за продукти от типа на бекон и наденички. Колбасите носят много по-висок риск от болести.

Американският институт за здравни показатели и оценки възнамерява да приложи системата си за оценяване на риска при алкохолна консумация и замърсяване на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Веднага събирам 20 човека за тестовете! Да видим кви странични резултати ше постигнем. Само Киро Трапера има 200 литра червено вино. Бухахах

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Овертонския Джамликен

    11 0 Отговор
    ГЛобалстанистите бавно и сигурно "отварят джамовете" за приемане като нормалност за всички възможни нехуманни извращения.
  • 4 истина ти казвам

    7 1 Отговор
    Е като не щете да едете червено месо,яжте ми дедовеца той е от бело!
  • 5 Лъвове

    5 0 Отговор
    Лъвове, тигри, та и домашния ми котарак спират да ядат месо.Щом учените са казали - няма да има блажно. Само треволясляк с киноа и гуакамоле.
  • 6 Сталин

    3 0 Отговор
    Аз ям всеки ден бифтек ,елате ,аз ще ви дам материал за изследване,само почакайте да ида за малко до тоалетната
  • 7 Коментар

    5 0 Отговор
    Не ни облъчвайте с глупости, няма да минем на хлебарки...

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 та така

    1 0 Отговор
    Сланината е полезна.Наситени мазнини,чисти.Минаваме на това