Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 15:30 3 258 20

Ангел Кунчев обясни какви са разликите между симптомите на грип и COVID-19

  • ангел кунчев-
  • симптоми-
  • грип-
  • covid-19

За тази зима са осигурени 190 хил. дози безплатни ваксини против грип за хора над 65 г., потвърди доц. Кунчев

Ангел Кунчев обясни какви са разликите между симптомите на грип и COVID-19  - 1
Снимка: БГНЕС

При грипа е по-характерно, че не започва с проблеми в гърлото или с кашлица, а с общи симптоми - много силна отпадналост, главоболие и температура. Това заяви за БТА главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му заболяването започва рязко и трудно се „изкарва на крак“.

Доц. Кунчев обърна внимание, че при съмнение за грип, "особено на фона на продължаващ COVID-19", може да се направи тест, за да се изясни от какво боледуваме. По думите му това е важно, за да се знае и какво лечение да се предприеме.

Препоръката на доц. Кунчев е хората да търсят лекарска помощ и да не прибягват до самолечение.

Ние сме много склонни да пием каквото сами решим или каквото имаме във вкъщи, много често и бързо прибягваме до антибиотик, който няма никакво отношение към вирусните инфекции, коментира той. Ако няма доказана насложена бактериална инфекция, няма смисъл да използваме антибиотик, подчерта също специалистът.

Ваксините срещу грип

За тази зима са осигурени 190 хил. дози безплатни ваксини против грип за хора над 65 г., потвърди доц. Кунчев. Заедно с тези, които са декларирали фирмите, че внасят за свободния пазар, броят стига до 350 хил., посочи той. По думите му това би трябвало да задоволи интереса на хората за имунизация.

Доц. Кунчев обясни също и как се решава срещу кои щамове да се изгради ваксината. Той разказа, че лаборатории към Световната здравна организация правят наблюдение и на база на него се прогнозира какви ваксини да бъдат произведени. Тази препоръка е различна за страните от южното и северното полукълбо, обясни той.

Относно ваксинацията доц. Кунчев поясни, че по националната програма пациентите над 65 г. трябва да заявят желанието си при личния лекар. По-младите хора, които също искат да се имунизират срещу грип, могат да закупят ваксината свободно в аптеката, каза също той.

Доц. Кунчев препоръчва ваксинация октомври - ноември, но не по-късно от декември.

По-рано тази седмица на пресконференция в пресклуба на БТА главният държавен здравен инспектор каза, че ваксината против грип у нас ще е четиривалентна срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От колко

    49 3 Отговор
    десетилетия не е виждал пациенти ? Цял живот на стол зад бюро !
  • 2 мечo

    13 4 Отговор
    ще се мре от пукет тас зима щте пукаме като пуканки
  • 3 Кочо

    14 4 Отговор
    Звучи по ужастно от симптомите на пандемията!
  • 4 Тоя гнидар най-добре да

    34 3 Отговор
    Спре да обяснява каквото и да е, че да не му обясним ние накрая тива-онова…
  • 5 Ваксини

    33 3 Отговор
    та ваксини ?! Боцкай се и не занимавай хората , когато си без нужната компетентност и етика !
  • 6 Ковид@рчето Калитко

    23 2 Отговор
    Ваксите против грип са поредният маркетингов продукт без смислена стойност. Истината е, че хората със силен имунитет боледуват по-рядко от останалите. Имунитет се гради със здравословно балансирано хранене, добра физическа активност, закаляване на тялото и по-малко стрес.
    Всеки ден ходя над 10 км, включително и в лошо време, три пъти в седмицата тренирам, не преяждам и избягвам да ям полуфабрикати. Това ме пази здрав години наред, без ваксини и хапове. Пия само добавки.
  • 7 сила

    30 2 Отговор
    разликата е в 75 000 лева дето плати за кичозната сватба на сина си.......ако беше само грипа , нямаше да може да ги изкара тия кинти
  • 8 Хора

    25 2 Отговор
    Не му вярвайте на този пишман уж специалист Спряха сьс Ковид ваксините а сега започват да бодат хората над 65 години сьс безплатни грипни ваксини.Не се бодете сьс тези бьркочи кой знае какво са намислили Сатанистите .
  • 9 Ева

    22 3 Отговор
    Стига с тези ваксини пуми.р мръсен. Що хора изтрепахте за 2 год. всички с ваксините боледуват повече и по тежко от останалите. Всеки организъм е индивидуален. Кой си ти, ме да редиш как да живеят хората? Боди си родата от село.

    Коментиран от #10

  • 10 Абе мульо

    4 19 Отговор

    До коментар #9 от "Ева":

    Ваксините не са убили никой. Виж вирусите - милиони.

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Румпелщилцхен

    15 1 Отговор
    Този калъф за презервативи не е доктор а администратор. Откъде на къде се изказва за симптоми?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Механик

    13 0 Отговор
    Стига напъни! Ковида не ви се получи. Путин го разстреля само за два дни.
    маймунската шарка и тя не ви се получи, защото се оказа, че тя ходи именно по тия дето ги рекламирате, тоест ония дето ползват изхода за вход.
    Няма да стене и с украинската ви игра. Вече се проваляте яко. Явно глобало-джендърите на истина са с умствени недостатъчности, защото при толкова пари, не успяхте да си сътворите реално изпълним план.
    Глобалистите сте зле и като всичко изкуствено, ще ви затрие Природата.
  • 16 Абе незнам

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Абе мульо":

    Но бая народ си замина от тия дето се изльгахте и набодахте.Лично аз познавам най малко 20тина човека които са Набодени вьв рамките на година и починаха и то забележи почти всички ВНЕЗАПНО без да се залежават.Може би е случайност.
  • 17 Вирус

    7 1 Отговор
    Абе нали нямаше грип явно короната вече не е модерна
  • 18 Име

    2 1 Отговор
    Съседите, спите ли?! Поне един буден съсед да се намери!
  • 19 Еди

    3 0 Отговор
    Кънчо,оди се Пери!
  • 20 Вирус

    2 1 Отговор
    Що не се скриеш някъде и да си правиш сватбите