17 Октомври, 2022 13:19 1 331 7

Изследване: Мъжете остаряват по-бързо от жените

  • мъже-
  • жени-
  • остаряване-
  • гени-
  • изследване-
  • учени

Учени установиха, че 50-годишните мъже биологически са с четири години по-стари от жените

Изследване: Мъжете остаряват по-бързо от жените  - 1
Снимка: Shuttertstock

Финландски учени установиха, че 50-годишните мъже биологически са с четири години по-стари от жените на същата възраст, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Разликата съществува още при 20-годишните, но тогава тя е малко повече от година.

Учени от университета в Ювяскюла са сравнили хронологическата възраст (броя на рождените дни) на хиляди доброволци спрямо биологическата. Те са използвали тестове, които установяват влошаващото се състояние на организма на базата от маркери в ДНК.

Въпреки разликата учените мислят, че с времето тя намалява, защото мъжете във Финландия не пушат вече толкова много, докато при жените порокът се запазва. Индексът на телесна маса е друг основен фактор зад половите разлики в остаряването. Мъжете средно са с повече наднормено тегло от жените.

Резултатите от изследването помагат да бъде обяснено защо жените средно живеят по-дълго от мъжете.

Откриха причината за преждевременното остаряване

Учените са работили с 2240 близнаци, разделени в две групи според възрастта. От тях 151 двойки били брат и сестра - с еднаква генетика и начин на живот в детството. Биологичната възраст е изчислена с т. нар епигенетични часовници, които измерват нивата на ДНК метилиране. Това е степента, до която метиловите групи се прикачват към ДНК в клетките. Специалистите ги описват като раци, които се закрепват за корпуса на кораб и го забавят.

Освен това специалистите са отчели годините, прекарани в учене, индекса на телесна маса, тютюнопушене, пиене, физическа активност, за да установят кои фактори може да влияят върху скоростта на остаряване.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    14 0 Отговор
    Значи за това ги карат мъжете да бачкат повече че да не могат да вземат пенсия
  • 2 Точен

    10 4 Отговор
    Мъжете са дали 99 % от откритията в науката, медицината и техниката, построили са 90 % от сградите, машините, транспорта, написали са 100 % от ценените творби в литературата, музиката, създали са 100 % от ценното в живописта, скулптурата и архитектурата. Има по някоя красива певачка и артистка, които пеят и играят по мъжки творби. Мъжете дават на света, а жените почти само вземат.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дърт Вейдър

    5 0 Отговор
    Ако мъжете на 50 са с четири години по-стари, а жените на 50 са с четири години по-млади, това прави осем години разлика за 32 години, ако приемем, че до 18 са още подрастващи. Все пак е по-важно, кога затваря летището и кога самолета спира да прави редовни полети.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хе хе

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дърт Вейдър":

    Дърт, обзалагам се, че и на младини не си правил редовни полети. 99% от пациентите в мрежата сте все такива!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.