Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 11:56 2 402 5

3 болести, които най-често се проявяват с възрастта

  • възраст-
  • здраве-
  • болести-
  • заболявания

Лекар съветва как да променим начина си на живот, за да избегнем сериозни заболявания в напреднала възраст

3 болести, които най-често се проявяват с възрастта - 1
Снимка: Shutterstock

Когато става въпрос за дълголетие, много от нас знаят колко ключово е здравословното хранене и редовната физическа активност.

Избягването на някои заболявания също може да бъде ключът към дълъг живот. Лекарят Ирина Андреева съветва как да се предотвратят тези състояния, но ако все пак се стигне до тях как да се справим възможно най-лесно, пише zdrave.to.

„Стандартите на живот и обществено здраве се подобриха значително през последния век, което означава, че все повече хора живеят по-дълго – рекорден брой столетници (на възраст над 100 години)“, казва личният лекар.

Диабетът, високото кръвно налягане и артритът са три „често срещани“ състояния, които могат да окажат влияние върху телата ни с напредването на възрастта.

Диабет

За всеки с диабет е важно да контролира кръвната захар, кръвното налягане и нивата на холестерола. Някои хора с диабет тип 2 могат да управляват състоянието си, като повишат нивата си на активност и се хранят здравословно.

„Ако тези промени не помогнат, вашият лекар може да обсъди с вас много различни възможности за лечение, като хапчета или инсулин.“

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е най-голямата причина за преждевременна смърт в света.

„Ако имате високо кръвно налягане, то често може да бъде намалено чрез промяна на диетата ви, отказване от пушенето и алкохола, и увеличаване на упражненията – дори редовните кратки разходки или изкачването по стълбите вместо асансьора могат да имат голямо значение.“

Артрит

Остеоартритът (ОА) е най-често срещаният тип артрит. Среща се по-често при хора над 45-годишна възраст и може да засегне всяка става в тялото, но обикновено най-често засяга големи, носещи натоварване стави като тазобедрена става, коляно и гръбначен стълб, както и малките стави на пръсти.

"Има доказателства, че редовните упражнения могат да помогнат за защита на ставите чрез подобряване на мускулния тонус, но твърде много упражнения могат да ускорят развитието на ОА."

Андреева препоръча „здравословна диета“, богата на витамин С от пресни плодове и зеленчуци и омега-3 мастни киселини от мазна риба, за да се забави прогресията на ОА и да се облекчат болките и възпалението на ставите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    1 1 Отговор
    Има и болест Замлатотина се казва не е от възраста по наследство се предава бума и беше след 1990г.
  • 2 В България

    7 0 Отговор
    най често срещаната болест е кинтонемията.
  • 3 Селянин

    4 0 Отговор
    И аз знам какво да ям, обаче мога само да се движа. Няма как човек с нормална заплата и деца да може да си позволи да се храни здравословно, дори и да не пие и пуши като мен.

    Коментиран от #4

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Напълно ВИ е достатъчно!Ако се движите и работите навън не е от значение Храненето,а дори и тютюнопушенето!Основното за нормална функция на организма е движението.
  • 5 подкрепете го

    1 0 Отговор
    Уважаван от всички нас, д-р Батуров от МБАЛ „Надежда“ дълго и усърдно е учил медицина - от 1985 до 1993 г. Той има ОНС „доктор“ в професионално направление „Общ. комуникации и информ. науки“ и е доцент в професионално направление „Туризъм“. Надяваме се, след време, да е „доктор“ и доцент по медицина.