30 Октомври, 2022 16:55 1 746 12

Нисковъглехидратната диета може да помогне за предотвратяване на диабет

  • диабет-
  • лекари-
  • въглехидрати-
  • диета-
  • здравословно

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние

Нисковъглехидратната диета може да помогне за предотвратяване на диабет - 1
Източник: Shutterstock

Нисковъглехидратна диета може да помогне да бъде предотвратен диабет тип 2, като се намали нивото на кръвната захар при хора, които не приемат лекарства, както и при застрашените да развият болестта, съобщи ЮПИ.

Подобен начин на хранене намалява хемоглобин А1с - маркер за нива на кръвната захар, при хора с диабет тип 2 поне колкото диетата с малко мазнини, установиха учени от университета в Тулейн. Резултатите от изследването са публикувани в мрежата на Списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), предаде БТА.

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние, които не приемат лекарства.

Нискокалоричните диети обикновено са с повече протеини и някои зеленчуци без скорбяла, като се ограничава консумацията на зърнени и бобови храни, хляб, сладкиши, макаронени изделия, плодовете. Примери за зеленчуци без скорбяла са броколи, патладжани, гъби, тиквички.

Според американските препоръки за здравословно хранене на въглехидратите се падат 45 до 65 процента от общите дневни калории.

При нискокалоричните диети дневната граница е 20 до 60 грама - около 80 до 240 калории.

В изследването на екипа от университета на Тулейн през първите три месеца дажбата е била по-малко от 40 грама въглехидрати дневно, а след това до шестия - по-малко от 60 грама.

В изследването са участвали 150 души на възраст между 40 и 70 години с нива на кръвната захар от преддиабетно състояние до диабет, но без използването на медикаменти.

След шест месеца хемоглобин А1с на хората в групата на малко въглехидрати е спаднал повече в сравнение с този на участниците, които продължили обичайното си хранене.

Мазнините били приблизително половината от калориите в храната на групата на нисковъглехидратна диета, но предимно здравословни - мононенаситени и полиненаситени, като тезив зехтина и ядките.

Хората от първата група успели също и да отслабнат.

Учените препоръчват нисковъглехидратната диета, особено за хората с преддиабетно състояние.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Симона

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Човек на живота":

    Прецакан си брато.
  • 3 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Човек на живота":

    Щом визията ти не е много, остава да е поне малко, което пак е нещо! 😄 В България на 3.5 млн. мъже се падат 3.6 млн. жени. Какво се оплакваш? Побързай, защото до 2030 г. се очаква тенденцията да се обърне!
  • 4 Ююююю

    4 1 Отговор
    В бедните страни има най много население с надморно тегло не защото аа богати а нямат пари за протеин. Хранят се с храни съдържащи най много въглехидрати.

    Коментиран от #5

  • 5 никой

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ююююю":

    В най-бедните региони на Южна Америка където се хранят предимно с бобови,царевица,банани и др. ,жените са огромни задни части. Доказателство,че нишестените храни водят до затлъстяване, на места в островните държави където ядат само риба,морски дарове и някои плодове,са като камшици. И все пак д-р Аткинс е бил прав.

    Коментиран от #6

  • 6 ми не си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "никой":

    Бобът и царевицата са храни с нисък гликемичен индекс. Генетиката на латиноамериканките си е такава.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 жфдббгбгб

    0 0 Отговор
    защобе
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дфжфджгбг

    0 0 Отговор
    Турция отказа да приеме съболезнования от САЩ след терористичната атака на главната пешеходна улица "Истиклял" в Истанбул. Това обяви министърът на вътрешните работи на югоизточната ни съседка Сюлейман Сойлу, предава Турското СНН.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.