Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 16:43 1 581 2

Случай на легионерска болест в Пазарджик

  • линейка-
  • легионерска болест-
  • пазарджик

От началото на годината пациентите с легионерска болест в страната са четирима

Първи случай на легионерска болест е регистриран в Пазарджик, съобщи БНР.

Диагнозата е потвърдена в Националния център по заразни и паразитни болести.

69-годишният пациент е от Пазарджик и не е пътувал в чужбина. Инфекцията се причинява от бактерията легионела и причинява тежка пневмония.

От началото на годината пациентите с легионерска болест в страната са четирима. За същия период миналата година случаите са били два.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор
    Само толкова ли? Можехте да поясните, че легионелата се въди в застояла вода около 25-35 градуса, водопроводи, в които водата е спряна дълго време, бойлери, които не са загрявани скоро и други съдове или водоеми. Легионелата е много коварна и се предава по възд. капков път. В жилище, което скоро не е ползвана вода, чешмата трябва да се дренира и да не вдишвате, докато се дренира!

    Коментиран от #2

  • 2 ПРИЧИНАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Климатикът предоставя благоприятна среда за размножаване на бактерии, гъбички и много други микроорганизми. Високата влажност в изпарителя им дава такава възможност. Всички необходими условия са налични: влажност, тъмнина и топлина. Когато целият този разсадник започне да мирише лошо, замърсяването на климатика е отишло вече твърде далече и опасните причинители на болести, предизвикващи раздразнение на дихателните пътища, очите и слъзните канали, вече са запълнили вътрешността на климатика.
    Даже ако неприятната миризма все още не Ви пречи, това не значи, че микроорганизмите, предизвикващи болести и алергии, не се размножават вътре в климатика с удивителна скорост. Освен това климатикът не развива своята оптимална мощност, скоростта на охлаждане на въздуха постепенно се понижава, микроклиматът в помещението се влошава.
    При всяко включване на климатика, Вие разпределяте равномерно бактериите, натрупани по времето на неговото бездействие, из цялото помещение, подлежащо на климатизиране. Така Вие още повече увеличавате вече съществуващия риск от възникване на болести и алергии.