Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 17:45 2 514 5

Eдни от най-здравословните храни

  • хранене-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • банани-
  • червено цвекло-
  • бок чой

Вижте кои са най-полезните храни и защо

Eдни от най-здравословните храни - 1
Снимка: Shutterstock

Храната, която консумираме, може да ни даде нужните витамини и минерали. Ето защо трябва внимателно да я подбираме. Вижте кои са най-полезните храни и защо:

Банани

Потенциалните ползи за здравето от бананите включват: понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от развитие на детска левкемия и поддържане на здравето на сърцето.

Бананите са богати на минерала калий, който е важен, тъй като спомага за поддържането на нивата на течности в организма и регулира движението на хранителни вещества и отпадъчни продукти вътре в клетките и извън.

Калият също помага на мускулите да се свиват и нервните клетки да реагират. Той поддържа сърдечната дейност и може да намали ефекта на натрий върху кръвното налягане.

Калият може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците. На свой ред, здравите бъбреци гарантират, че правилното количество калий се съхранява в организма, пише iwoman.bg.

Червено цвекло

Цвеклото е богат източник на фолиева киселина и манган, а също така съдържа тиамин, рибофлавин, витамин В-6, пантотенова киселина, холин, бетаин, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и селен.

Бок чой

Бок чой и другите зеленчуци от семейство кръстоцветни имат определени противоракови свойства. Проучванията показват, че хората, които ядат повече кръстоцветни зеленчуци, имат по-малък риск от развитие на рак на белия дроб, простатата, дебелото черво и рака на гърдата.

Желязото, фосфорът, калцият, магнезият, цинкът и витамин К в бок чой допринасят за изграждането и поддържането на структурата и здравината на костите.

Фолиевата киселина, калият, витамин С и съдържанието на витамин B-6, заедно с липсата на холестерол, помагат да се поддържа здраво сърце.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    11 1 Отговор
    Странни времена доживяхме...... Да ти е най евтини , да ядеш пържоли...... Оставете ги тези , с тревопасните идеи !!! Това е само за милионери !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Това за

    5 0 Отговор
    регионалните продукти е научно доказано и не разбрах защо е изтрито ?

    Коментиран от #4

  • 4 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Това за":

    Ми щото е истина
  • 5 ......па

    7 0 Отговор
    Бок чой е полезен за Япония, Китай и Индонезия,за нас браточеда му зелето,цвеклото също,спанака,лапада и всичко което се отглежда в България и в региона оклола нас.