8 Декември, 2022 10:32 1 566 1

Учени откриха връзката между депресията и здравето на червата

  • депресия-
  • черва-
  • чревна флора-
  • чревно здраве-
  • бактерии

Чревната флора е един от ключовите фактори за развитие на клинична депресия, смятат медиците

Учени откриха връзката между депресията и здравето на червата - 1
Снимка: Shutterstock

Европейски изследователи установиха, че рискът от развитие на различни форми на клинична депресия се повишава, ако в червата на човек има излишък или недостиг на бактерии, произвеждащи серотонин и други важни за мозъка сигнални молекули, пише БГНЕС.

Резултатите от проучванията са публикувани в списание „Nature Communications”.

"Установихме, че вероятността от развитие на депресия се влияе значително от броя и разнообразието на видовия състав на 13 рода бактерии, живеещи в човешките черва. Всички тези микроби участват в производството на важни мозъчни сигнални молекули, за които се предполага, че са свързани с развитието на депресия", пишат изследователите.

Организмът на бозайниците съдържа около 10 пъти по-малко клетки, отколкото са бактериите, гъбичките и другата микрофлора. Дълго време изследователите смятаха, че съставът ѝ влияе главно върху метаболизма, но наблюденията през последните години показаха, че особеностите в състава на микрофлората влияят върху вероятността от поява на рак и други заболявания, както и върху поведението на хората и животните.

Екип от холандски и британски лекари, ръководен от Наджаф Амин, доцент в университета "Еразъм" в Ротердам, Нидерландия, е открил първите доказателства, че видовият състав на микрофлората и броят на различните бактерии в червата оказват значително влияние върху вероятността от развитие на различни форми на клинична депресия.

Бактериалните корени на депресията

Учените са направили това откритие в рамките на мащабно проучване, в което са участвали повече от 2600 души, живеещи в един и същи район на града и принадлежащи към шест различни етнически групи. Учените изследвали обстойно психическото им състояние и събрали проби от микрофлората и генома им.

Последващият анализ и сравнение на тези проби помогнали на изследователите да идентифицират няколко десетки вида микроби, които по един или друг начин допринасят за честотата на депресията сред всички изследвани групи. Тези бактерии принадлежат към 13 различни микробни групи, включително родовете Eggerthella, Subdoligranulum, Lachnoclostridium, Hungatella и Ruminococcaceae.

Последващо проучване на данните показало, че повишената концентрация на някои от тези бактерии в храносмилателната система, особено на тези от родовете Hungatella, Eggerthella и Lachnoclostridium, допринася за развитието на депресия и подобни психични разстройства. За разлика от това, излишъкът на микроби от родовете Subdoligranulum и Ruminococcaceae намалява този риск.

Изследователите отбелязват, че всички тези микроби са отговорни за производството на молекули глутамат, серотонин, гама-аминомаслена киселина и други важни сигнални молекули на нервната система. Смята се, че всички тези вещества участват в развитието на депресията, което обяснява защо излишъкът или недостигът на определени микроби в червата увеличава или намалява риска от развитие на болестта, заключават изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 2 Отговор
    Депресията е проблем на Ума,а не на тънкото или дебелото черво!Обикновенно от депресия са атакувани хора ,които имат силно развито мислене,казано на разбираем за Ганчооо овци език са по-умни от другите.не се безпокойте бг,вас депресия няма как да ви налази....