Last news in Fakti

12 Декември, 2022 14:58 3 465 0

Какво е метаболизмът?

  • метаболизъм-
  • метаболитни процеси-
  • ензими-
  • хормони-
  • спортуване-
  • хранене-
  • храна

Какво представляват метаболитните процеси в тялото и как можем да насърчим метаболизма си да бъде по-бърз

Какво е метаболизмът? - 1
Снимка: Shutterstock

Метаболизмът представлява безбройните химични реакции, които протичат в тялото. Те са необходими, за да поддържат живота.

Биологичните процеси в живите организми, като храносмилане, размножаване, движение, детоксикация и дишане, са част от метаболизма. Той е от решаващо значение и за поддържането на важни структури и възстановяването на износените тъкани в тялото.

Метаболитните процеси се нуждаят от много гориво. На тялото обаче ще му е необходимо твърде много време, за да си набави толкова много енергия, че да ги накара да работят напълно безпроблемно. За щастие то разполага с помощни средства за тези реакции, наречени ензими. Тези малки молекули намаляват количеството енергия, от което се нуждаят тези биохимични реакции, което ги кара да протичат по-бързо.

Какви са видовете метаболитни процеси?

Метаболитните процеси имат две основни категории. Нека разгледаме видовете метаболитни процеси по-долу:

Анаболизъм

Анаболизмът се отнася до метаболитните реакции, които изграждат големи молекули. За задвижването им се изисква енергия. Анаболните процеси създават биомолекули, от които тялото ви се нуждае, за да функционира. По този начин тялото и съхранява енергия.

Чудесен пример за анаболна реакция е процесът на създаване на гликоген от глюкоза за съхранение.

Катаболизъм

Тялото ви може да разгражда сложни съединения на по-малки единици чрез катаболизъм. Например голямото количество протеин, което получавате от храната, се разделя на по-малки аминокиселини. Катаболните процеси често са енергоосвобождаващи, което означава, че това разграждане ви дава енергия.

Защо метаболизмът е важен?

Метаболизмът е съществена част от живота. Ето петте основни причини, поради които метаболизмът е необходим.

1. Той разгражда храната.

Какво прави организмът ви с цялото пилешко месо, пържени картофи и чипс, които изяждате? Метаболизъм.

Всичко започва в храносмилателния ви тракт; ензимите разграждат тези сложни храни на по-малки единици. Това означава, че от сложните протеини се получават аминокиселини, въглехидратите се превръщат в глюкоза, а липидите - в прости мазнини. Тялото ви може да усвои тези по-малки части. След като попаднат в кръвта ви, те се отправят към черния дроб и други тъкани.

2. При това се освобождава енергия.

По-простите хранителни единици, които получавате при смилането на храната, се нуждаят от допълнителна обработка, за да се получи енергия. При пълното разграждане на храната се образуват вода и въглероден диоксид. Те също така произвеждат енергийната валута на тялото ви - АТФ (аденозин трифосфат), който по принцип задвижва всичко, което прави тялото ви.

3. Той също така съхранява енергия.

Какво прави тялото ви с излишната енергия? Краткият отговор е, че я съхранява за по-късно. Тялото ви съхранява излишните калории като гликоген или мазнини. За целта протичат метаболитни реакции - анаболни процеси.

Енергийните запаси са полезни по-късно, когато тялото ви се нуждае от гориво.

4. То произвежда основни молекули.

Тялото ви се нуждае от много други биомолекули, за да функционира правилно. Някои важни молекули, от които се нуждае тялото ви, са нуклеиновите киселини, сигналните молекули, хормоните и ензимите. Те се произвеждат чрез метаболитните процеси.

5. Помага за отстраняването на отпадъците в тялото ви.

При много процеси в тялото ви се образуват отпадъци, които могат да повлияят на здравето ви, ако се натрупат. Тялото ви си помага чрез различни метаболитни процеси за отстраняване на тези токсини. Например амонякът от разграждането на аминокиселините е токсичен, така че тялото ви го превръща в урея - значително по-малко отровно вещество.

Токсините от различни източници се подлагат на детоксикация чрез метаболитни реакции.

Какво представлява скоростта на обмяната на веществата?

Когато хората казват метаболизъм, те говорят за скоростта на обмяната на веществата. Скоростта на метаболизма се отнася до това колко енергия консумирате в рамките на определен период.

Как можете да засилите метаболизма си?

Дисбалансът в обмяната на веществата в тялото ви може да се отрази на цялостното здраве. Когато скоростта на метаболизма ви се увеличи, вие използвате повече калории и в такъв случай или сваляте килограми или запазвате теглото си.

От друга страна, бавният метаболизъм може да ви накара да се чувствате отпаднали и да ви създаде проблеми с контрола на теглото.

Ето пет естествени начина да подобрите метаболизма си:

Започнете да спортувате!

Физическата активност раздвижва тялото ви, така че да изгаряте повече калории. Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) изискват внезапни изблици на физическа активност, които изискват повече енергия. Те могат да бъдат чудесни за повишаване на метаболизма ви.

Яжте повече протеини.

Скоростта на метаболизма ви се увеличава леко след хранене и осигурява енергия за разграждане на храната. Това е известно като термичен ефект на храната (ТЕФ), а ефектът е по-висок при протеините.

Пийте редовно студена вода.

Заменете газираните напитки с чаша студена вода; това ще ви помогне да стопите част от излишните калориите. Организмът изразходва повече енергия, за да затопли студената вода, попаднала в тялото и да я изравни с температурата отвън.

Спете повече.

Лишаването от сън е вредно за метаболизма. То може да доведе и до някои други здравословни проблеми, като например диабет.

Експертите препоръчват на възрастните да спят до 7-9 часа дневно.

Изграждайте мускулите си.

Ще изгаряте повече енергия, ако имате повече мускулна маса. Започнете да включвате тежести в рутинните си упражнения, за да изградите силни мускули.

В обобщение, метаболизмът е начинът, по който тялото ви изпълнява своите функции. Телесните процеси, които ви поддържат живи, като храносмилане, отделяне, детоксикация и биосинтез, включват метаболитни процеси.

Ако метаболизмът ви е бавен, тялото ви използва по-малко калории. Можете да го ускорите, като спортувате, спите по-добре, пиете студена вода, ядете протеини и трупате мускулна маса.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА