26 Декември, 2022 16:39 2 401 10

Учени откриха причината за загубата на обоняние при дълъг COVID-19

  • ковид-19-
  • обоняние-
  • загуба-
  • учени-
  • проучване

Макар да се фокусира върху загубата на обоняние, проучването хвърля светлина и върху възможните основни причини за други продължителни симптоми на новия коронавирус

Учени откриха причината за загубата на обоняние при дълъг COVID-19 - 1
Източник: Shutterstock

Американски учени установиха причината за загубата на обоняние при инфектирани с КОВИД-19, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

Преболедувалите не успяват да възстановят сетивата си заради продължаваща имунна атака върху отговарящите за възприемането на миризмите нервни клетки и намаляването на техния брой, установиха специалисти от университета "Дюк" в щата Северна Каролина.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Сайънс транслейшънъл медсин".

Изследователите дават обяснение на досаден проблем, който измъчва милиони хора, които не са възстановили напълно обонянието си след преболедуване от КОВИД-19.

Макар да се фокусира върху загубата на обоняние, проучването хвърля светлина и върху възможните основни причини за други продължителни симптоми на новия коронавирус - обща умора, задух и мозъчна мъгла, които може да са предизвикани от подобни биологични механизми.

"Един от първите симптоми, които обикновено се свързват с инфектиране с КОВИД-19, е загубата на обоняние", казва водещият учен Брадли Голдстейн.

"За щастие, много хора, които имат променено обоняние по време на острата фаза на вирусната инфекция, възстановяват обонянието си в рамките на следващите една до две седмици. Но има и такива, при които това не се случва", допълва той. "Трябва да разберем по-добре защо тази подгрупа пациенти продължава да има постоянна загуба на обоняние в продължение на месеци след заразяването".

За целите на проучването експертите анализират назални проби, взети от 24 пациенти, като девет от доброволците страдат от дългосрочна загуба на обоняние след КОВИД-19.

Оказва се, че продължава възпалителен процес въпреки липсата на SARS-CoV-2. Освен това е намалял броят на невроните, отговарящи за обонянието, вероятно поради увреждане на деликатната тъкан от продължаващото възпаление.

"Откритията са поразителни", казва Голдстейн. Находката "почти наподобява някакъв автоимунен процес в носа".

Според него изучаването на увредените места и на видовете клетки е ключова стъпка към разработването на лечение. Специалистът споделя, че изследователите са окуражени от факта, че невроните изглежда все пак са запазили известна способност за възстановяване, дори и след продължителна имунна атака.

Брадли Голдстейн казва, че резултатите от това проучване биха могли да са полезни и за допълнителни изследвания на други симптоми на дълготрайния КОВИД-19.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 12 Отговор
    Защото това са различни имунни системи!Над половин година....нямах обоняние..Отначало пълна липса.после усещах слабо дезодоранти!Да кажат накрая какво и как действа "Нещото"!Да не се окаже ,че Атома е за ...ПРедпочитане ....Когато 16г лудия с климатично оръжие унищожи реколтата от череши на връх великден,пострадаха и орехите на вилата.тъкмо бяха вързали филизи и мраз ги унищожи и Листата включително.........Помислих .. умряха орехите.ТОЧНО 40 дни след това орехите отново Пуснаха Листа,Ганчооо овци кой от вас има статистика на това,а ганчооо овць???Да обяснявам ли кой е ЛУДИЯ???Да кажа ,че 15г ес забрани износ на селскостопанска продукция към орките.....Да обяснявам ли ,че в този регион и Коневската планина ,кюстендил има най хубавите Стари сортове на Череши,които ги плюскаха руските прасета,аа???на вилата имам 3 от тези сортове.Тази година едната Роди и бяха...Супер...който е след мен и се грижи за тях ще разбере какво е Череша Медена!
  • 2 медвед

    15 0 Отговор
    Драги читатели прочетете малко какви страничните реакции след хим. отряване и има ли там аджаба загуба на обонянието какви са ефектите на Гр@фен Оксид@ върху организма ... вече хептен на мисля на балави тея от ФАЩ. И тея от ИТКАФ

    Коментиран от #10

  • 3 Статистик

    0 4 Отговор
    Проучванията показват че общата умора и мозъчната мъгла, по незнайни причини остават трайно в България. 🤣😂🤣
  • 4 др Гей Билтс

    11 0 Отговор
    Частична или пълна загуба на обоняние се наблюдава след отравяне с пестицид. Ето вече 3г след като анонимната мед сестра бръкна с тампона до хипофизата и ме отрови с Ковид, обонянието ми е на 20% и няма възстанвяване. Оня ДЪлбоко виждащият пробутва някакви измишльотини тренировки с етерични масла, алоо бай Виждащ, това е отравяне с боен пестицид от рода на Новичока бре. Имам късмета, че се измъкнах жив. А на мед сестрата, дето ме отрови, оня отгоре забавя, но не забравя.
  • 5 макентош

    4 0 Отговор
    И моето обоняние изчезна. Беше много странно да не можеш да подушиш миризми. След 7-мица- две започна постепенно да се завръща и така докато не се възстанови на цяло.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 фенче

    3 1 Отговор
    хайде не ревете, въстановява си се обонянието за една, до две седмици, да неприятно е, но минава и после пак всичко е нормално
  • 10 +++++

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "медвед":

    И как нито един от токсиколозите ни не пророни дума по въпроса. Вирус така и не изолираха. Симптомите са като при отравяне.