Last news in Fakti

3 Януари, 2023 15:31 6 298 17

Бирата и сланината са сред най-полезните за сърцето продукти

  • сланина-
  • бира-
  • сърдечно здраве-
  • сърце-
  • картофи-
  • червено месо-
  • полезно-
  • полезна храна

Картофите и червеното месо също могат да се окажат полезни за сърцето след правилното приготвяне и в подходящо количество

Бирата и сланината са сред най-полезните за сърцето продукти - 1
Снимка: Shutterstock

Бадеми, сьомга, тъмен шоколад, червено вино - добре известно е, че всички тези продукти са полезни за сърцето. Последните два, както добре знаем, трябва да консумираме в умерени количества. С нищо хубаво не бива да се прекалява, иначе се получава обратният ефект.

Но ако си мислите, че с това се изчерпват полезните за сърцето продукти, то вие грешите. Тъй като храненето с акцент върху сърдечно-съдовото здраве може да бъде много по-вълнуващо и вкусно.

В този статия zdrave.to обобщава най-новите изследвания за 5 неочаквани (и любими на мнозина) продукти, които, както се оказва също могат да подкрепят работата на сърцето. За тези обаче рядко се говори.

Пържола

Червеното месо има лоша репутация в света на правилното хранене, но в малки количества това месо може да бъде не само безопасно, но и доста здравословно. Само защото продуктът е отличен източник на протеин, желязо, цинк, витамин В12 и някои други хранителни вещества.

И макар че някои от мазнините в месото са наситени, говеждото също така е източник на мононенаситени мазнини - тази най-подходяща за сърцето мазнина, която диетолозите ни съветват да получаваме от зехтина. Освен това, мононенаситените мазнини в говеждото месо са повече от наситените. И това също си заслужава да бъде отчитано.

Кафе

Въпреки разпространеното мнение, че кафето уврежда сърцето, проучванията показват, че хората, които не могат да живеят без кофеин нито един ден обикновено имат по-малък риск от сърдечни заболявания. Така беше доказано, че редовната консумация на кафе намалява възпаленията в тялото, като същевременно увеличава нивото на "добрия" холестерол.

И въпреки че кофеинът може временно да увеличи сърдечната честота, то не предизвиква неравномерен сърдечен ритъм или аритмии. Освен това, кафето е богато на антиоксиданти, които могат да защитят сърцето.

Сланина

Невероятно? Но е факт. Диетичните препоръки за консумацията на определен вид мазнина отдавна вече не ни изненадва. Но актуалната препоръка да се похапва сланина не на шега ни изненадва. Репутацията на мазнините като продукт, който запушва артериите, между другото, отдавна се поставя под съмнение.

Всъщност сланината съдържа 33% по-малко наситени мазнини, два пъти повече здрави мононенаситени мазнини и три пъти повече омега-3, отколкото маслото.

Хитринка от кулинари: свинската мас пък е тайната на нежните и хрупкави печива без вредни трансмазнини.

Бира

Когато става въпрос за здравето на сърцето, непрекъснато ни се подчертава за ползите от червеното вино. Но само виното ли е способно на това? Не само. Неотдавна учените установиха, че ежедневна доза жива бира по отношение на намаляването на рисковете е толкова ефективна, колкото и чаша мерло.

Изследователите все още не могат да кажат точно какво обяснява това: може би съдържанието на полифеноли във виното и бирата, а може би и самият алкохол. Във всеки случай проучванията по темата все още са в ход.

Междувременно учените предупреждават, че ползите от алкохола за здравето са много, много спорен въпрос. Така че, ако не искате да го изоставяте напълно, е абсолютно необходимо да съблюдавате умереността.

Картофи

Разочаровани сте дълбоко сте от факта, че няма диета, която да включва картофи? Ето я и добрата новина: изследванията показват, че за един здрав човек увеличаването на приема на калий може напълно да компенсира отрицателните ефекти на натрий върху сърцето.

И въпреки че можем да получим калий от различни пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти, картофите са сред най-добрите източници. Освен това, едно проучване показа, че дневната порция картофи може да понижи кръвното налягане, като има положителен ефект върху цялостното здраве. Ще се съгласите, че това звучи много добре.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Яжте всичко!

    18 5 Отговор
    Смъртта е неизбежна. Грехота е да умреш гладен.

    Коментиран от #6

  • 4 Батко ви

    21 1 Отговор
    До сега не се бях замислял колко здравословен живот водя...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Яжте всичко!":

    Мани! Гладен се преживява, ама да умреш здрав си е направо прецакване.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Механик

    12 2 Отговор
    Не е вярно! Едни хора от САЩ и лично г-жа Лайен от ЕС тръбят офциално, че несекомите и ГМО-та са по-полезни. Даже, невероятно полезни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Атлет

    14 2 Отговор
    Да са полезни да са полезни, колко да са полезни? :))) Нали ги гледам, тю.флеци с бирени шкембета маащи мазно, не могат да се затичат 20 метра без да получат аритмия. Българите масово са отпрали 3 гуши, мразят спорта, мразят зеленчуците, освен ако не са на салата за мезе към алкохола.

    Коментиран от #16

  • 12 Фарс

    6 5 Отговор
    Силно се съмнявам за сланината, а "бирата", която купуваме от магазина не подлежи на коментар дори.. Препоръчвам задълбочено четене по въпроса, защото тази статия е глупост.
  • 13 Хъъъм

    7 3 Отговор
    Бирата в бг е на 90% само жълта вода и спирт 4-5 %. От как запада ни изкупи пивоварните, ни гъчат с трици и спирт. Бира пия и то само по 1, когато съм жаден и няма друго за в момента. Бирата отделно те прави ленив и мързелив, трупаш кг и невиждан с какво е полезно тия шкембаци на здравето.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Бирените дрожди са полезни за 2те черва ,а бирата прави добър холестерол НДЛ и е полезна за кръвоносната система.За сланината не съм сигурен колко е полезна или вредна,но ако се движите ежедневно по много през пресечена местност за вас няма да е необходимо да спазвате хранителен режим!
  • 15 Тодор Димов

    4 1 Отговор
    А бе-е... добре си е сланинката! И полезна! Особено през зимата, с хубаво червено винце!
  • 16 Моарейн

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Атлет":

    Всичко е в дозата, колега. Прекаляването с всяко нещо, включително с модерните "здравословни" храни, фитнес, хранителни добавки и каквото още там ползвате фитнесманиаците, също е вредно за здравето.
  • 17 Вирус

    1 1 Отговор
    Ей мисиркова за некой левче и тея ли работи разбираш вече хахаха полезно е и разходката по околовръстното