Много хора не могат да си представят да спрат такъв любим и популярен продукт като сиренето. Смятайки, че този млечен продукт не може да им навреди, те смело комбинират различните му разновидности и в един момент се оказва, че прекаляват с него.
Оказва се, че сиренето, особено твърдото, далеч не е най-здравословната храна. А честата му употреба може да доведе до куп неприятни последици, които намаляват качеството на живот.
За да не навредите на здравето си, се запознайте тук с малко факти за това какви вреди за организма крие консумацията на този продукт и какво количество от него може да се приема в рамките на седмица.
Сиренето може да предизвика биохимична зависимост
Учените отдавна са установили, че в кравето мляко се съдържат вещества, подобни на морфина. Хората, които често ядат сирене, може дори да не подозират, че това изобщо не е въпрос на вкусови предпочитания, а на химическа зависимост.
Освен това всички млечни продукти съдържат казеин. Разбира се, той не е подобен на наркотиците, но в резултат на разграждането му в стомаха се образуват казоморфини, които се считат за опиати. А от всички продукти, съдържащи мляко, най-много казоморфин има в сиренето.
Сиренето може да съдържа следи от инфекции
Кравите, отглеждани в млечни ферми, произвеждат мляко с много по-ниско качество от тези, отглеждани в домашни стопанства. Всичко се дължи на храните и добавките, които приемат животните, а именно антибиотици и хормони.
По този начин кравите страдат от намален имунитет, развиват хиперинфекция, която не се поддава на никакво лечение. Често заболяването засяга пикочно-половата система. В резултат на това бактериите могат да попаднат в млякото, от което се прави и любимото ви сирене.
Сиренето съдържа животински храносмилателен ензим
За да ферментира млякото, много производители прибягват до следната технология: вземат стомаха на теле, изсушават го, обработват го и извличат ензима ренин. Попадайки в човешкото тяло заедно със сиренето, той прави стомаха "мързелив" и производството на този ензим от човешкия организъм намалява.
Понякога храносмилателният ензим на преживно животно може да се намери дори в сирената за вегани, направени от растителни вещества, което като цяло противоречи на технологията на тяхното приготвяне.
Какви вреди на здравето може да донесе сиренето?
На първо място, то е много калорично. Съдържа холестерол и наситени мазнини, които са вредни за сърдечно-съдовата система. Малки порции от продукта, разбира се, няма да причинят неприятни последици, но ежедневната му употреба ще увеличи риска от сърдечни патологии и може да доведе до затлъстяване, особено при подрастващите.
Бременните жени не трябва да се увличат прекалено по този продукт, тъй като някои сирена съдържат бактерии, които могат да предизвикат инфекции на плода. Това, от своя страна, може да причини патологии или да спре развитието.
За съжаление, вредата от консумацията на сирене понякога може да надхвърли всичките му предимства - високо съдържание на пантотенова киселина, която намалява тревожността, и цял набор от витамини.
Редица видове сирена са с високо съдържание на натрий. Този микроелемент "удря" по бъбреците, засилва симптомите на пиелонефрит и води до по-често уриниране.
За да не навредите на здравето си, може да ядете не повече от 200 грама от продукта на седмица. Така сиренето ще бъде не само безопасно, но и полезно.
Въпреки това, дори и в малки количества, не трябва да го консумирате следобед и вечер. Факт е, че това е доста тежък продукт и ако си легнете скоро след като го изядете, той няма да успее да се смели.
Яжте винаги прясно сирене! Ако то е престояло известно време, не трябва да се консумира, дори и миризмата му да не се е променила. Опасността се крие във всички онези бактерии, които могат да започнат да се размножават неконтролируемо и да навредят на храносмилането.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 честен ционист
16:34 04.01.2023
2 Зевс
16:35 04.01.2023
3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
16:40 04.01.2023
4 :))
Чаена лъжичка :)
16:43 04.01.2023
5 Гост
Коментиран от #7
17:31 04.01.2023
6 ЛЪЖАТ
Коментиран от #8
18:16 04.01.2023
7 Търсете
До коментар #5 от "Гост":
хора по селата, които отглеждат животни и купувайте от тях. Така хем ще им помогнете и на тях, хем ще ядете истинско сирене. Трябва да се прави бойкот на химиците по магазините.Коментиран от #9
18:21 04.01.2023
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 човещинка
До коментар #7 от "Търсете":
И те правят шмекерии. Идат го купат от Кауфланда, преседи на слънце ден - два та позамирише и го представят за домашно. Даже и дпкументчета измислят, само и само да мине за автентично. Най-често правят далаверите със сладкото. Купуват от немските вериги, прехвърлят в техни буркани, слагат по едно канапче за убост и слагат 3 пъти по-висока цена с етикет БИО.18:26 04.01.2023
10 благодаря
Няма да страдам за нещо, което влошава здравето ми. Аз се чудя защо баба ми и дядо ми починаха млади, по на 96-97 г., а то вината била в сиренето. На трапезата им винаги е имало сирене и то добре узряло. Горките, нямаше интернет тогава. Щяха да си поживеят още.
19:27 04.01.2023
11 един от многото
20:33 04.01.2023
12 Моарейн
Коментиран от #13
07:31 05.01.2023
13 Моарейн
До коментар #12 от "Моарейн":
Така се прави - днес статийка колко е вредно сиренето, утре друга за това как кравите увреждат природата, а консумацията на месо увеличава въглеродния отпечатък повече от целокупния автомобилен парк на средно развита страна, после трета и четвърта колко е полезно да си веган и как трябва да се чувстваме силно виновни, че още не сме станали суровоядци... И докато се обърнем, ще се окаже, че вече ни се полагат по 100 грама зелена тревица на ден, а ако много, ама наистина много слушкаме и не си позволяваме даже и в най-съкровените си мисли да се отклоняваме от правилната линия, ще ни отпускят по 50 грама брашно от скакалци и стоножки, което е супер-хипер-дупер полезно и никак не замърсява околната среда. А, и работа до гроб на ползу роду, пък който не може повече, не е нужно да тежи на земята с присъствието си. Добре дошли в "прекрасния" нов свят.07:35 05.01.2023
14 А сега де
15:42 05.01.2023