5 Януари, 2023 06:03 1 870 15

Проф. Тодор Кантарджиев: Случаите на грип се увеличават, пикът ще е в средата на февруари

  • грип-
  • професор тодор кантарджиев

У нас доминира грип А, който се лекува с антивирусни лекарства, заяви епидемиологът

Проф. Тодор Кантарджиев: Случаите на грип се увеличават, пикът ще е в средата на февруари - 1
Снимка: БГНЕС

„В нашата страна доминира грип А, на който действат антивирусните лекарства. Като вземеш навреме хапчетата – при температура и мускулни болки, както и при болка в очните ябълки – на другия ден вече си добре и на втория не заразяваш и можеш да ходиш на работа.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев относно динамиката на сезонните респираторни вируси.

„Случаите на грип се увеличават. Още по Коледа в някои области имаше разпространение на респираторните заболявания, най-много в Шумен, Пазарджик и Габрово. София все още е на сравнително ниско ниво, но знаем, че те ще се увеличават следващите седмици“, посочва той.

„Румъния е доста засегната, също и Гърция. Но обикновено ние така се развиваме – малко по-бавно настъпва епидемичното разпространение при нас“, каза още епидемиологът.

Пикът (а това е най-много болни за най-кратко време) ще бъде може би втората третина на февруари, прогнозира той.

Името „грип“ идва от френската дума, която значи „сграбчвам“. Той те сграбчва в рамките на два часа. От пълно здраве – получаваш температура, болки в гърлото, суха непродуктивна кашлица и болки в мускулите, ставите, в гърба. За два часа вече не ставаш от диванчето.

И температурите, и имунитетът са от голямо значение за разпространението на грипа, убеден е проф. Кантарждиев.

„Колективният имунитет спадна по отношение на сезонните респираторни инфекции, заради двете години мерките на изолация и на носене на маски (някои лаици казаха, че не действат маските – действат). По-миналата година въобще нямаше грип в нашата страна и в Европа. А след махането на маските тази пролет, се увеличи заболеваемостта“, напомни той.

Ако секретът стане зелен, това означава бактериална инфекция, и трябва да се консултираме с лекар за антибиотик, но правилно подбран, съветва епидемиологът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Мустакатият гербераст ми е любимата врачка!
  • 2 Сменям си ник-а

    17 1 Отговор
    Ей пенсионер,отивай в клуба на партия домино.
  • 3 Лост

    11 0 Отговор
    В началото на март ще е.Да развали конската кушия на Тодоров ден.
  • 4 Гордостта на Тарра

    12 0 Отговор
    Бабо какво е грип ? А по слаба версия на ковида . Като закъсат с парите пак ще пуснат ковидчето
  • 5 Вирус

    14 0 Отговор
    Махнете го тоя вече да си ходи там жури пак ли лаком за парици
  • 6 Колю-маркуча

    11 0 Отговор
    КисАло зеИе, рИкия, червено вино и мазни мръвки на корем и нема вируси !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Студопор

    16 0 Отговор
    Защо ни го Показвате още този? Преди викаше "стойте си вкъщи", сега вика "стоенето вкъщи е изнежило хората, за това има грип".
    Грам представа няма от вируси, седнали трибуна да му дават...!

    Коментиран от #11

  • 11 Хмм

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Студопор":

    Ами то е ясно, за пари, за много
  • 12 Този пак ли изплава, а къде го черният

    17 0 Отговор
    генерал, пак да ни плаши? Вчера го слушах в една телевизия да хвали пак ваксинирането, но котато водещата го попита, че в Англия са открили нов грип, на който ваксините не действат, този мигайки отговори, че ваксините не дейсгвали, но помагали по леко да боледува човек!? А какво беше в началото, ваксините "действали" на 90%, и какво излезе, че всичко е било лъжа за пари, и започнаха на два месеца нови дози ваксини!? Сега имало закупени ваксини за милиони левове, но вече срока им изтича, и трябва пак да се дадат милиони тези ваксини да се унищожат, а ние събираме капачки да купим линейки за малки деца!? Българинооо, овчо стадо, ще ти дойде ли най после акъла, доят ни като овце? За ядреното гориво е същото, французите щели да го консервират, но за 70 милиона евро годишно!? Де Илия на кирия, цървули няма, но гайда иска, а се чудим защо сме най бедни, защото пожарникари си избираме за водачи!?
  • 13 Бай Хюсеин

    6 0 Отговор
    Лъжец,Директно си за ЦСЗ при Бай Ставри.
  • 14 Директно:

    5 0 Отговор
    ПАЛЯЧО!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.