Last news in Fakti

9 Януари, 2023 12:19 3 774 1

Какъв е ефектът от популярната кето диета и какво се случва в тялото, ако спрете да я спазвате

  • кето диета-
  • ефект-
  • ползи-
  • вреди

Кето диетата е истинско чудо в отслабването, но като повечето подобни диети, тя не е особено подходяща в здравословен план

Какъв е ефектът от популярната кето диета и какво се случва в тялото, ако спрете да я спазвате - 1
Снимкa: Shutterstock

Кето диетата е един от най-популярните хранителни режими през последните години. Тя е ефективна, дава бързи и добри резултати, без да се налага гладуване и ограничаване на приема на калории. Именно това е и един от най-сериозните фактори, които подтикват много хора да изберат кето за свой начин на отслабване и хранене, защото позволява редукция на теглото без мъчително гладуване.

Кето диетата се фокусира върху сериозно ограничаване на въглехидратите, като мазнините се превръщат в основен източник на енергия за организма, според healthline.com. След известен период на адаптация към тази промяна тялото се принуждава да започне да изгаря мазнините, за да се освободи енергия, нужна за всички процеси в тялото. Преминава се в състояние на кетоза. Това е и моментът, в който започва редукцията на теглото.

Кето диетата е истинско чудо в отслабването, но като повечето подобни диети, изключващи цели групи храни или силно ограничаващи приема им, тя не е особено подходяща в здравословен план.

Бързата загуба на тегло чрез строго ограничаване на цяла една група макронутриенти, каквито са въглехидратите, неизбежно води до йо-йо ефект и връщане на теглото при нарушаване на диетата.

Освен това в тялото се случват промени в процесите, които могат да имат потенциално негативен ефект върху здравето в дългосрочен план.

Какво се случва в тялото, ако спрете кето диетата? Има както отрицателни, така и положителни страни в този процес, през който организмът преминава.

По-малко мозъчна мъгла

Кетодиетата предполага силно ограничен прием на въглехидрати. Те са основните източници на енергия за мозъка и целия организъм. Когато са в много ниско количество вероятността да страдате от мозъчна мъгла, липса на енергия, ленивост, сънливост, липса на мотивация, е голяма. След спирането на кето режима мозъчната мъгла ще изчезне.

Ще можете да запазите изградените мускули

Ако тренирате и се опитвате да развиете мускулатурата си, да я стегнете и изваете, вероятно сте наясно, че за да има мускулен растеж са необходими въглехидрати. Те участват в процесите на възстановяване на изчерпаните количества гликоген в мускула, като стимулират деленето на мускулните клетки. Чрез този механизъм мускулите се възстановяват след тренировка и увеличават обема и силата си.

Когато се върнете към режим на хранене, който включва здравословни въглехидрати ще сте способни да изградите и запазите мускулатурата си по-добре и с по-добри резултати, според изследване от 2014 година, публикувано в Journal of Nutrition.

По-добро чревно здраве

Запекът и ленивите черва са често срещан страничен ефект от кето диетата. Дължи се на ограничения прием на въглехидрати от плодове, както и някои зеленчуци. Приемът на фибри също е силно намален по тази причина. Често се наблюдава и еднообразие в приема на фибри, защото и кръгът на продукти е стеснен.

Като негативен ефект от това се явява запекът и затруднените движения на червата. Те се нуждаят от фибри, за да функционират добре. Фибрите са необходими и на пробиотичните бактерии в червата, за да се делят и функционират добре.

Връщането към богата на фибри от плодове, зеленчуци и зърнени храни диета е много важно за здравето на червата, пише Az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    0 1 Отговор
    На търкалета :D Когато си в кетоза ,черният дроб превръща мазнините в кетони и така храни мозъка.А като си на такава диета енергията е в повече даже .В началото само може да изпиташ симптоми като настинка.