9 Януари, 2023 15:41 3 272 7

Сок от нар: Витаминна "бомба", която укрепва имунитета

  • сок от нар-
  • имунна система-
  • здраве

Най-добре е да си приготвите сами

Сок от нар: Витаминна "бомба", която укрепва имунитета - 1
Снимка: Shutterstock

Сокът от нар, който е по-добре да си приготвите сами, помага за възстановяване на силите и подобряване на имунитета, каза в интервю за радио Sputnik Рима Мойсенко, кандидат на медицинските науки, диетолог, лекар по превантивна интегративна медицина.

Сокът от нар принадлежи към естествените имуномодулатори, богат е на антиоксиданти и антоцианини и има благоприятен ефект върху функцията на червата, където се формират голяма част от имунните клетки, казва Мойсенко, предава БГНЕС.

"Сокът от нар винаги е бил смятан за най-полезния сок. Съдържа големи количества антиоксиданти и антоцианини - активни вещества, които подпомагат имунния отговор. Той е естествен имуномодулатор. Сокът от нар подобрява функцията на червата, където се произвеждат 80 % от клетките, необходими за имунния отговор", обяснява тя.

Според диетолога пиенето на пресен сок от нар ви дава сила и усещане за енергия. В някои случаи този ефект може да е свързан с повишаване на нивата на хемоглобина в кръвта, казва Мойсенко.

"Сокът от нар повишава нивата на хемоглобина в кръвта и помага при лечението на желязодефицитна анемия - тя често се среща при хора, които се оплакват от липса на енергия. Това се дължи на съдържащите се в сока от нар витамин С, терпени, мед и желязо", казва тя.

Освен това сокът от нар съдържа полиненаситени мастни киселини и мастноразтворими витамини - продължава Мойсенко.

"Сокът от нар съдържа мастноразтворими витамини D, E и K, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини, макар и в малки количества", изброява тя.

Сокът от нар е "двойно по-полезен", ако се консумира в рамките на половин час след приготвянето му, смята диетологът.

"По-добре е сами да си приготвите сока и да го разредите с вода. Ако го изпиете в рамките на половин час след приготвянето му, можете да получите почти двойно повече ползи", допълва Мойсенко.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е сега

    2 0 Отговор
    само ми кажете как да го приготвя тоя сок от нар, след като всяка капка сок е с доста голямо зърно. Сокоизтисквачка, блендер?

    Коментиран от #3

  • 2 Един шофьор

    2 0 Отговор
    Ние му викаме ройда.
  • 3 Кой

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Е сега":

    С ръчна преса, от по скъпите. Не си ли ходил в Турция?

    Коментиран от #7

  • 4 честен ционист

    0 0 Отговор
    Още една турска думичка в богатия БГ речник на Ганя.

    Коментиран от #6

  • 5 Ти си

    0 0 Отговор
    А оцета от нар е гениален за зелени салати .. ....
  • 6 TV Бобов дол

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Думата не е проблем ако нямаме наша , проблема е когато имаме дума а ни батапват агресивно чуждици посредством медиите !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.