Last news in Fakti

9 Януари, 2023 16:10 1 279 5

"Медицински надзор" за проверката в "Шейново": Има нарушения на поне четири текста от стандарта по неонатология

  • медицински надзор-
  • стандарт-
  • шейново-
  • нарушения-
  • текстове

Започва проверка на всички АГ отделения в страната, които са над 130, за да не се допускат подобни нарушения. Ще се въведе и рискбазиран надзор - ще се оценят онези рискови моменти, които с важни, за да се предотвратяват подобни действия

"Медицински надзор" за проверката в "Шейново": Има нарушения на поне четири текста от стандарта по неонатология - 1
Снимка: БНТ

Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което е довело до размяната на бебетата в "Шейново", каза на брифинг пред медиите изпълнителният директор на Агенция "Медицински надзор" проф. д-р Росен Коларов. При проверката на агенцията са констатирани нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология, съобщават от БНТ.

"Някъде не е установен достатъчен контрол, въпреки че контролът е четиристепенен. Съответно акушерката в отделението, която слага гривничките, неонатологът, който контролира процеса, когато се дават на майката, гривничките пак трябва да бъдат сравнени, при изписване на децата е задължителна сверката на номерата. Някъде на финала не е проверена тази сверка. Безспорно има и човешка грешка", каза проф. д-р Росен Коларов.

В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения.

Дадени са и задължителни предписания. Констативният протокол ще бъде изпратен и до разследващите органи, където също върви проверка по случая.

"Всичко онова, което видим, повярвайте ми, няма да бъде спестено", категоричен е проф. Коларов.

Започва проверка на всички акушеро-гинекологични отделения в страната, които са над 130, за да не се допускат подобни нарушения. Ще се въведе и рискбазиран надзор - ще се оценят онези рискови моменти, които с важни, за да се предотвратяват подобни действия.

Медицински надзор са проверили медицинската документация, но разследващите органи трябва да установят точно как е станала размяната.
Проверката на Медицински надзор е осъществена между 21. 12.2022 и 4.01.2023 година. Констативният протокол е връчен на лечебното заведение и предоставен на министъра на здравеопазването. Пратено е и писмо до Агенция за закрила на детето.
По-рано днес директорът на болница "Шейново" д-р Румен Велев заяви, че се обмислят нови механизми за контрол. От болницата проучват дали ще може да бъде въведена нова система, която автоматично генерира специални гривни с баркодове. По този начин ще се изключи възможността от субективна грешка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Хаус

    2 0 Отговор
    Е то оставаше и да няма. Има разменени бебета, това без нарушения няма как да стане.
  • 2 мишо

    2 0 Отговор
    Тази история с разменените бебета започна да става много съмнителна. Напрамо смърди на гнило. Отдавна открито направо казано престъпно деяние и то се отнася за бебета и майки а още децата не са отишли при истинските си майки. Защо ли? Явно да се разменят бебета е доста просто нещо и може би често се случва ама досега не е хванато или просто не е раздухвано сред медиите. Човек като погледне децата си започва да се замисля дали са негови особено когато са престъпници, с обратни наклонности или пък доста отраничени умствено. А директора на тази болница е направи за затвора. Поверена му такава голяма отговорност ама той я прехвърлил на този, на онзи и сега на санитарката. Ама като взема големите пари му е доста добре.

    Коментиран от #3

  • 3 Един друг

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "мишо":

    Това е за оставки,ама нали шефовете събират парите а и в тия болници елитни назначенията се продават или само си заменят синове и дъщери професорите уж.Обикновен доктор никога не може да спечели конкурсите.
  • 4 Държава

    4 0 Отговор
    Това ни е държавата ,цари тъпотия и безчовечност в институциите.Направена е грешка,доказана е,защо измъчват бебетата и майките им тези терористи? Веднага трябваше бебетата да си отидат при майките и семействата , защото това е най-важното.След това търсете колкото искате кой крив ,кой прав.Чудя се тези хора с власт в ръцете в България що за безчовечни същества са, някакви хуманоиди.Животните има най-силното майчинско чувство, пазят децата си с цената на живота си, а тези какви са,Боже Господи, спаси България.
  • 5 дядото

    1 0 Отговор
    лекарите допускат грешки.въпреки,че грешките им причиняват често смърт и хорско нещастие,те никога на са наказателно отговорни.а не е ли време,за виновно поведение да има и наказателна отговорност,а не само да ни смъкват кожите от пари