Last news in Fakti

11 Януари, 2023 06:27 907 4

Д-р Стойчо Кацаров: Хаосът с липсата на лекарства е от 10 години

  • д-р стойчо кацаров-
  • здравеопазване-
  • лекарства

Проблемът се дължи на неразумна държавна намеса на пазара, заяви бившият здравен министър

Грип като грип, нищо различно, нищо особено или специално. Ако се третира правилно, в повечето случаи не води до усложнения.

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров във връзка с грипната ситуация в страната.

За мен по-големият проблем на тези грипни епидемии не е толкова разпространението на вируса и преболедуването на определен брой хора, колкото последиците от безразборното предписване и използване на антибиотици. Това може да има по-тежки последици за нашето население, отколкото самата грипна вълна, която идва и си отива всяка година.
Според д-р Кацаров сме пропуснали златна възможност като организация на здравната система по отношение на диагностиката на вирусните заболявания, не само на грипа.

„Покрай коронавируса огромен брой лаборатории в страната се оборудваха с апарати за изследване на вируси и това можеше да бъде използвано да се диагностицират и други вирусни заболявания“, коментира той.

Вирусните заболявания, в това число и грипа, не се лекуват с антибиотици. Вирусът не се повлиява от антибиотик, безсмислено. Само създаваме резистентност на бактериите, които така или иначе, живеят в нашия организъм.
Температурата и кашлицата не са показателни за болнично лечение, подчерта д-р Кацаров. По неговите думи коронавирусът е нанесъл огромни поражения на населението, много по-големи от обичайните за сезона грипове.

„Вирусните инфекции обичайно протичат по-леко“, добави д-р Кацаров.

Рисковете от нова вълна от коронавирус в Европа не са големи, тъй като по-голямата част от населението са ваксинирани.

Той отбеляза, че хаосът с липсващи лекарства в аптеките е проблем, създаден преди 10 години и се дължи се на държавна намеса на пазара на лекарствата.

Държавата създаде правила, с които принуди производителите на лекарства да намалят цените на регистрация на лекарства в цената. Вие принуждавате производителя да регистрира лекарство на цена, по-ниска от тази, на която той го продава в Германия, Австрия и т.н. Понеже сме в ЕС имаме свободно движение на стоки, всеки един предприемчив търговец на лекарства купува от тук по-евтините лекарства, продава ги и прибира разликата – 10-20%.
„Неразумна и погрешна лекарствена политика създаде цял бранш, който се занимава с реекспорт на лекарства, но това е за сметка на дефицит на лекарства в нашата страна“, категоричен е д-р Кацаров и допълни, че хронично болните у нас са останали без лекарства.

„Здравната каса може да договори преференциални цени за лекарствата, която тя плаща. Тогава ще има ниски бюджетни разходи за лекарства и няма да има реекспорт“, посочи бившият здравен министър.

Той коментира, че ако се направят законови промени, това ще засегне вече създадени големи интереси и всички управлявали здравната система го знаят.

Д-р Кацаров призова да се разшири списъкът на лекарства, за които не се изисква рецепта, да се намали държавната намеса и да се стимулира конкуренцията между производителите на лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойчо пропуска

    2 0 Отговор
    че и то е бил министър в този период.

    Коментиран от #2

  • 2 Тайа е

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стойчо пропуска":

    И че нашите лекарства са най скъпи на континента
  • 3 На тоя не му

    1 0 Отговор
    ли взеха дипломата по медицина. Този е срам за съсловието, дори не прави разлика от приемна и окончателна диагноза.

    Коментиран от #4

  • 4 Копипасте

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "На тоя не му":

    Той (Кацаров) има лекарска диплома в рамка, но няма и един ден практика като лекар, но пък стана зам.министър на здравето на зъболекаря Илко Семерджиев, който пък няма и един ден практика като зъболекар! Това се случи по времето на Иван Костов! Пак тогава по идея на Борислав Китов замениха данъчно осигурителния модел с касово осигурителен и създадоха НЗОК за да "точат" и крадат "законно"!