Last news in Fakti

11 Януари, 2023 15:31 5 464 4

Най-здравословната храна за мозъка, за която често забравяме

  • мозък-
  • храна-
  • полезна храна-
  • риба-
  • омега-3-
  • мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са ключови за запазването на мозъчните функции

Най-здравословната храна за мозъка, за която често забравяме - 1
Снимка: Shutterstock

Леката загуба на памет е нормална последица от стареенето. Мозъкът, подобно на кожата и всички други органи, остарява. Може да се изненадате, когато внезапно на четиридесет години не можете да си спомните някои подробности. Но не се страхувайте, това е нормално. Всъщност паметта ни е в най-добрия си вид на двадесет години и след това бавно намалява. Обикновено хората в началото на четиридесетте забелязват първите промени в паметта си, пише zdrave.to.

Добрата новина е, че с промени в диетата стареенето на мозъка може да се забави. Коя е най-важната промяна, която можете да направите? Включете хранителни вещества като омега-3 мастни киселини във вашата диета.

Омега-3 мастните киселини са най-добрите хранителни вещества за здравето на мозъка и затова мазната риба е най-добрата храна за предотвратяване на загуба на паметта. Сьомгата, скумрията, рибата тон и херингата имат най-високи нива на омега-3 мастни киселини сред естествените храни. Ето защо експертите предлагат да ги включите в диетата си за по-добро здраве на мозъка.

Мазни риби и мозък

Мазната риба е най-добрата храна за предотвратяване на загуба на памет поради наличието на омега-3 мастни киселини. Ползите от тях обаче не спират само с мозъка. Именно тези видове мазнини са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, помагат за поддържане на нивата на триглицеридите (мазнини в кръвта) и могат да намалят симптомите на артрит.

Всъщност вашият мозък съдържа много мастни клетки и много от тях са направени именно от омега-3 мастни киселини. Което означава, че помагат за поддържането на мозъка чрез изграждане на клетки, което е от ключово значение за когнитивното здраве, паметта и общата мозъчна функция.

Освен това множество проучвания показват, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат за предотвратяване на деменция и болест на Алцхаймер, и двете заболявания, свързани със стареенето на мозъка и загубата на паметта.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Венета Новакова

    2 0 Отговор
    Патладжана също доста помага, ако не на мозъка, поне да тръгнат сълзички на радост .!.
  • 3 събинче моме младо

    2 1 Отговор
    знаеме че рибата е добре и здравето и потенцията ама драсни откриха ли бг разузнаването отлежали скрити чекмеджета
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.