Last news in Fakti

17 Януари, 2023 11:54 1 593 5

Още три области у нас обявиха грипна епидемия

  • грип-
  • грипна епидемия

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип

Още три области у нас обявиха грипна епидемия. Това става ясно от съобщение на здравното министерство.

„Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари. Те включват и преустановяване на учебния процес”, се казва в съобщението на МЗ.

Така областите с грипна епидемия у нас вече са шест. В Стара Загора тя е за периода 17-23 януари, в Шумен - 13-18 януари и в Бургас - 12-17 януари.

Временните противоепидемични мерки включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно спират и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските ясли и градини, като не се допускат до работа заболели хора от персонала. Болниците следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, включително засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

МЗ напомня, че е препоръчително спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на маски, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 провинциалист

    1 7 Отговор
    "преустановяване на задължителните имунизации и реимунизации" - безумци! само имунизацията ще ни върне към нормалния начин на живот!
  • 3 ЕС Натовец

    1 0 Отговор
    Тия 3 области не са ли една до друга? Че на радара всички сте ми еднакви..
  • 4 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    1 1 Отговор
    .....написано преди 6м.:„😷😷😷”...най актуалния аксесоар през...2023”....февруари тотално 🔐
  • 5 Вирус

    0 0 Отговор
    Та как беше определението за епидемия и пандемия хахаха