Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 16:45 1 805 6

Защо жените умират от инфаркт по-често от мъжете?

  • жени-
  • мъже-
  • инфаркт-
  • риск-
  • сърце-
  • здраве

Жените са с по-голям риск да получат инфаркт

Защо жените умират от инфаркт по-често от мъжете? - 1
Снимка: Shutterstock

Статистиката показва, че мъжете страдат по-често от сърдечни заболявания, но интересното е, че смъртността от миокарден инфаркт е по-висока при жените.

Защо се случва това и каква е причината обяснява общопрактикуващият лекар Денис Прокофиев.

Основната разлика между мъжкото и женското сърце е, че женското сърце е по-малко по размер. От една страна, то понася по-добре стреса, когато сърцето работи усилено. Това се улеснява от хормона естроген, който, като повишава нивото на "добрия" холестерол, защитава коронарните съдове.

От друга страна, при жените след 50-годишна възраст започват да се появяват сърдечно-съдови заболявания - това се дължи на периода на менопаузата - а именно на факта, че същият естроген престава да се произвежда. В резултат на това се увеличават атеросклеротичните лезии, губи се еластичността.

Жените са с по-голям риск да получат инфаркт поради запушване на коронарните артерии, а мъжете - заради запушване на основните.

Важен е и фактът, че жените имат по-висок праг на болка. Ако при мъжете инфарктът се толерира със силна болка зад гръдната кост, тогава при жена инфарктът често се формира без болезнена форма и е много трудно да се подозира - това е голяма опасност поради намаляване на вероятността от навременна намеса.

Не забравяйте, че сърдечно-съдовата система изисква специални грижи: При всяка болка в сърцето незабавно се консултирайте с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    10 6 Отговор
    Са под стрес. Как да вземат парите и имотите на благоверния - стрес ! Как да го накарат да робува като вол , докато обикалят молове и козметици - стрес ! Дали няма да ги хване , докато шаворят с любовници - стрес ! Ще ги върне ли на маминка в мизерията - стрес! Ще разбере ли , че нищо не могат , и са мързеливи - стрес ! И , те така !

    Коментиран от #2

  • 2 Освалдо Риос

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Защото":

    Ти или си свекървата, или любовницата.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А ти

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Освалдо Риос":

    Се мислиш за хитрата върти опашка . Затова сте ухилени , когато ви закачат препарираните кожи по стените. До последно се мислите за по умни , и не схващате какво става.
  • 5 Дуньо простия

    4 1 Отговор
    Абе, то женското сърце по-малко, пък все се намира място, за още един.
  • 6 окей

    1 1 Отговор
    абе... не знам защо, ама най-голямата опасност за една жена е един мъж. А за мъжа инфаркта. Това е истинска статистика.