Last news in Fakti

25 Април, 2023 15:58 3 062 3

Липсата на магнезий повишава риска от сериозни заболявания

  • магнезий-
  • магнезиев дефицит-
  • дефицит-
  • недостиг-
  • липса-
  • състояние-
  • заболяване

Здравословните нива на магнезий предпазват от редица състояния - от болки до инсулт

Липсата на магнезий повишава риска от сериозни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

От неврологична гледна точка магнезият играе съществена роля в предаването на нервните импулси и подобряване на нервно-мускулната проводимост. Това насочва и редица учени към изследване на потенциалния му профилактичен ефект срещу рецидиви или намаляване на тежестта на симптомите при редица заболявания като мигрена, хронична болка, епилепсия, Алцхаймер, Паркинсон и инсулт, предава Puls.bg.

По отношение на състояния като тревожност и депресия също се отбелязва редуциращ симптомите ефект. Магнезият се определя като антистресов минерал, но паралелно с това има роля в обменните процеси на организма – това обяснява защо при намаленото му количество в организма пациентите се усещат уморени и неработоспособни при по-изразен дефицит.

Нуждите от прием на магнезий нарастват при стрес и продължително нервно напрежение. Дефицитът му води до редица прояви, някои от които насочващи, което позволява назначаването му да бъде и без да се изследва количеството му в кръвта.

Но ролята на магнезия далеч не се простира само до значението му за нервната система. Намаленото количество на магнезий повлиява качеството на съня, появата на мускулни болки, сърдечния ритъм – като има важно значение към терапията за аритмии, като част от профилактичния план. Тютюнопушенето и алкохолът са една от най-честите причини за недостиг на магнезий и при прекомерната им консумация организмът има повишени нужди от този минерал.

Магнезият има редица важни физиологични функции, като например да участва като кофактор в множество ензими, както и да играе роля за мускулния тонус и съкращенията.

В организма не могат да се синтезират неорганични минерали, което обяснява и пряката връзка на количеството магнезий с приема на храна, която го съдържа в по-големи количества. Той се съдържа в много храни, но през последните десетилетия се наблюдава значително редуциране на макро- и микроелементи в храната, поради което при по-тежки дефицити се налага и суплементация, с която да се урегулира нивото му.

При кои неврологични състояния и заболявания магнезият оказва редуциращ симптомите ефект?

Мигрената е едно от най-често срещаните неврологични разстройства в Съединените щати, с честота на разпространение около 16%. При пациенти с мигрена се съобщават значително по-ниски нива на магнезий в серума, слюнката и цереброспиналната течност – както по време на пристъп, така и между тях.

Резултатите от проучване показват, че даването на 2 г интравенозно магнезиев сулфат води до значително подобрение на симптомите в сравнение с прилагането на кофеинов цитрат, който се прилага като част от терапията при мигрени – отново интравенозно.

Хроничната болка се определя като болка, продължаваща повече от три месеца, като може да се намира във всяка част на тялото и да има различен произход. Фибромиалгията е типичен представител на хронична болка, със симптоми които се проявяват по цялото тяло. Налице са още изразена умора, когнитивна дисфункция, загуба на памет, главоболие и проблеми със съня.

Проследени са две групи жени с диагноза фибромиалгия, при които се изследва ефектът от 300 mg магнезиев цитрат и 10 mg амитриптилин, самостоятелно или в комбинация, в рамките на осем седмици. Нивата на магнезий в серума при контролната група – на жени без фибромиалгия е много по-висок в сравнение с тези с диагнозата. Резултатът от проучването е значително редуциране на болката в групата, приемащи магнезий и амитриптилин в комбинация, в сравнение с тези, при които се прилага само амитриптилин.

При депресия също се наблюдава значително по-ниско ниво на минерала, в сравнение с контролни групи без тревожност и депресивни епизоди.

Все още се проучва връзката на магнезия – за профилактика на възможността от повтарящи се инсулти, но данните са противоречиви, като се смята, че пряко отношение има видът на инсулта – хеморагичен или исхемичен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Микрокредит

    1 1 Отговор
    Липсата на мангизий води до мигрена, хронични болки и депресия.
  • 2 Дуньо простия

    2 1 Отговор
    Сега разбрахте ли ???
    Като ви зареже гаджето;
    Когато жената ти пили непрекъснато, че не изкарваш достатъчно кинти, пък мъжа на комшийката ееее...
    Когато шефа ти бие дузпата, щото, абе то една наше момче, няма работа, трябва някъде да го назначим;
    Когато заплатата ти стига, ама само до средата на месеца.
    Да не сте си и помислили за депресия.
    Просто ви трябва... МАГНЕЗИЙ-Й-Й...
  • 3 само питам

    0 0 Отговор
    Едно време бабите с магнезий ли доживяваха до 100 години?