Last news in Fakti

23 Юни, 2023 14:41 2 328 2

Кои храни са важни за здравето на щитовидната жлеза

  • храни-
  • щитовидна жлеза-
  • здраве-
  • йод-
  • селен-
  • фибри

Балансираната диета е ключова за здравето на щитовидната жлеза, твърдят експертите

Кои храни са важни за здравето на щитовидната жлеза  - 1
Снимка: Shutterstock

Щитовидната жлеза е малка, но много важна жлеза, която се намира в горната част на гърлото. Тя произвежда хормони, които контролират метаболизма на тялото, растежа и развитието на органите. Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, може да се появят различни проблеми.

Най-честите проблеми, свързани със щитовидната жлеза са хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, което може да доведе до умора, депресия, наднормено тегло и други проблеми. Хипертиреоидизъм, от друга страна, е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, което може да доведе до нервност, загуба на тегло, ускорен пулс и други проблеми.

Храната може да играе важна роля в лечението на болестите на щитовидната жлеза. С подходящо лечение, редовни консултации с ендокринолог и консумацията на определени храни, неприятните симптоми могат да бъдат потушени.

Балансираната диета е ключова за здравето на щитовидната жлеза, твърдят експертите, предава "Дарик".

Не бива да се допуска дефицит на йод, защото регулира функцията на щитовидната жлеза. Храните, които съдържат йод са риба, млечни продукти и яйца.

Храни, богати на фибри също помагат за здравето на щитовидната жлеза. Зеленчуци, плодове, броколи, варива са част от храните, които ни осигуряват полезни фибри.

Недостигът на селен може да доведе до нарушения при функциите на щитовидната жлеза. Съдържа се в пуешкото и говеждо месо, орехите, рибата, бразилския орех, кафявия ориз, яйцата, изварата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кйкй

    0 0 Отговор
    Защо изтривате коментари, които с нищо не нарушават правилата?
    Повечето от изброените храни в статията се препоръчват при хипофункция. Хората с хиперфункция трябва да внимават с тях. Пак ме изтрийте! Като нарушител.