Last news in Fakti

26 Юни, 2023 13:36 2 638 3

Диетолог посочи храните, които ускоряват побеляването на косата

  • диетолог-
  • храни-
  • побеляване на косата-
  • меланин-
  • здраве

Тези храни влияят отрицателно на космените фоликули и нарушават преминаването на меланина в тях

Диетолог посочи храните, които ускоряват побеляването на косата - 1
Снимка: Shutterstock

Консумацията на определени храни ускорява появата на сива коса, предупреди диетологът Елена Соломатина. В интервюто си за "Москва 24" тя посочи храните, които могат да провокират бързото побеляване на косата.

Според Соломатина храните, които стимулират оксидативния стрес и повишават нивата на свободните радикали са сладкишите, мазните и пържените храни - допринасят за побеляването. "Такива храни влияят отрицателно на космените ни фоликули и нарушават преминаването на меланина в тях. В резултат на това той не може да оцвети косата и тя остава сребриста", обяснява Соломатина.

Лекарят добави, че подобна храна влияе на общото стареене на организма, затова включвайте такива продукти в диетата възможно най-рядко.

По-рано дерматовенерологът, алерголог-имунолог Светлана Турбовская заяви, че една от причините за появата на сива коса в младостта е стресът. Както обясни Турбовская, тази аномалия често е и генетично обусловена.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 0 Отговор
    Такива екстремни хранителни идиоти ще изкарат , че най здравословно са живяли в Освиенцим и Дахау !!!
  • 2 честен ционист

    10 0 Отговор
    Всичко е до ген, и до ядове, а при някои от глупост.
  • 3 Кочо

    1 0 Отговор
    Тази пишман - деитоложка да не се прави на Улава, ами да каже на хората да приемат витамин В5. Аман от разни кифли. Москва24? Аааайде бе, намерихте откъде да преписвате.