Last news in Fakti

1 Юли, 2023 20:07 1 511 3

Използват иновативен метод за лечение на церебрална парализа в столична болница

  • церебрална парализа-
  • лечение-
  • софия

Досега е било трудно да се премахне следствието от това увреждане, сега се работи с пострадалите мускули

 Използват иновативен метод за лечение на церебрална парализа в столична болница - 1
Снимка: БГНЕС

След операция младеж, който е с детска церебрална парализа, успява да си служи с дясната ръка и да върви към своята мечта – да рисува. Това става с иновативен метод, който дава шанс на деца с детска церебрална парализа да раздвижат засегнатия крайник. Проф. Маргарита Кътева от Университетска болница "Софиямед", въвела за първи път метода в България, разказва за прилагането му в страната, информира NOVA.

"Увреден мускул при ДЦП означава, че липсата на кислород в мозъка е довела до отпадане на нормалната функция на крайниците. Появява се дисбаланс между мускулите, които разгъват или сгъват дадения крайник и детето остава в една позиция. Ако детето не дойде навреме, е трудно да се преодолеее. Досега е било трудно да се премахне следствието от това увреждане, сега се работи с пострадалите мускули", разказа проф. Кътева.

Тя представи и начина, по който медиците помагат. "Ние знаем коя мускулатура не работи пропорционално спрямо другата, намираме увредените нерви и ги прекъсваме", разказа д-р Маргарита Кътева.

По думите ѝ този метод е много по-ефективен при децата, защото при възрастните мускулатурата е направила обездвижване в съответната става. Д-р Кътева е обучена във Франция. Тя още помни първия си пациент и призовава родителите да търсят помощ още в ранен етап. "Колкото е по-малко детето, тогава работим само с мускулатурата. При по-възрастните атакуваме и ставите, за да придобият съответната функционалност".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛАТА ИСТИНА

    0 4 Отговор
    Нов начин да се точи НОИ и да вдъхва фалшива надежда у болните. Нещо, като лечението на рак.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.