Last news in Fakti

1 Юли, 2023 21:05 2 037 5

Кои храни е по-добре да ядем сурови?

  • сурови храни-
  • готвене-
  • здраве-
  • хранителни вещества

Някои храни губят хранителните си качества, ако бъдат сготвени

Кои храни е по-добре да ядем сурови?  - 1
Снимка: Shutterstock

Храната, която консумираме, носи на организма ни хранителни вещества, от които той има нужда. Здравословното хранене с полезни храни е ключово за поддържането на добро здраве и красива фигура.

Някои храни обаче губят хранителните си качества, ако бъдат сготвени. Термичната обработка отслабва действието на витамините, минералите, антиоксидантите в състава им, което лишава организма от ценните им качества.

Кои са храните, които е добре винаги да ядем сурови?

Лук и чесън

Лукът и чесънът са много полезни. Те съдържат активното вещество алицин. Той е силен антиоксидант, който обаче губи свойствата си при готвене. Затова е по-добре да консумирате лука и чесъна сурови, когато това е възможно.

Червени чушки

Червените чушки е добре да се ядат сурови, защото в тях се съдържа витамин С в големи количества. Те са дори по-богати на витамин С от цитрусите. При готвене витамин С се разпада и губи качествата си. Най-добре е да ядете чушките сурови, за да си го набавите.

Плодове

Плодовете губят огромна част от хранителните си качества при готвене. Най-добре е да се консумират пресни, въпреки че понякога се налага да бъдат термично обработени при печива и сладкиши.

Важно е обаче главният ви фокус да е да се стремите да ги ядете пресни, за да си набавите всичките им ценни витамини, минерали, антиоксиданти и фибри непокътнати.

Спанак

Спанакът е един от най-добрите източници на витамин С наред с червените чушки. Витамин С много лесно се разпада при готвене. По тази причина е най-добре да се консумира в прясно състояние. Спанакът съдържа и много магнезий, който също отслабва при готвене.

Броколи

Надали би ви хрумнало да ядете броколите сурови. Не е и необходимо да се мъчите, но е важно да ги приготвяте само на пара и то за няколко минути, колкото да омекнат. Така няма да изгубят ценните си вещества, пише az-jenata.bg. Сред тях са фолиева киселина, фибри, витамин К, сулфорафан – вид антиоксидант, борещ се с развитието на ракови клетки.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха¥ха

    10 0 Отговор
    И, червени и зелени чушки, обичам да ги рупам сурови, обаче напълнени със сиренце😂🤔😂
  • 2 Мим33

    5 3 Отговор
    Ами тогава да ядем и коприва сурова,защото има най много витамини и полезни вещества, а ко ша кажете....
  • 3 Хуркова

    5 0 Отговор
    зеле! протеини, витамини С (имунитет) и К (червени кръвни телца) антидот на витамин К е витамин Е...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Владимир

    1 1 Отговор
    Най обичам бяла прах сурова