Last news in Fakti

26 Юли, 2023 18:37 1 520 1

Консумацията на зехтин може да намали риска от смърт от деменция с 28%, сочи проучване

  • зехтин-
  • деменция-
  • смърт

Зехтинът отдавна е пример за „супер храна“

Консумацията на зехтин може да намали риска от смърт от деменция с 28%, сочи проучване - 1
Снимкa: Shutterstock

В първото по рода си проучване учените установяват, че зехтинът може да намали риска от смърт от деменция с 28%.

Зехтинът отдавна е пример за „супер храна“, която може да помогне за по-дълъг живот, ако се консумира като част от здравословна диета. Сега ново проучване показва, че зехтинът може да помогне за намаляване на риска от смърт от деменция.

Проучването, проведено от изследователи от Харвард, се провежда в момент, когато много страни са изправени пред нарастващ брой случаи на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция на фона на застаряващото население.

Според изследователите използването на зехтин вместо мазнини като маргарин и майонеза от търговската мрежа може да намали риска от смърт от деменция.

Деменцията включва редица състояния, които засягат паметта и други умствени способности дотолкова, че пречат на ежедневния живот. Състоянията са причинени от физически промени в мозъка, като болестта на Алцхаймер е най-често срещания вид.

В първото проучване, което изследва връзката между храненето и смъртността, свързана с деменция, учените анализират въпросниците за храненето и смъртните случаи на повече от 90 000 граждани на САЩ в продължение на три десетилетия. От тях 4 749 са регистрирани като починали от деменция.

Установено е, че при тези, които са консумирали повече от половин супена лъжица зехтин всеки ден, рискът от смърт от деменция е бил с 28% по-нисък в сравнение с тези, които никога или рядко са консумирали зехтин.

Проучването показва, че замяната на една чаена лъжичка маргарин или майонеза със зехтин всеки ден също е свързана с по-нисък риск от смърт от деменция - между 8 и 14%.

"Нашето проучване засилва препоръките за хранене, в които се препоръчват растителни масла, като например зехтин, и предполага, че тези препоръки не само подпомагат здравето на сърцето, но потенциално и здравето на мозъка", казва Ан-Жули Тесие, постдокторант в Училището по обществено здраве „Харвард ТХ Чан“.

„Избирането на зехтин, естествен продукт, вместо мазнини като маргарин и майонеза от търговската мрежа е безопасен избор и може да намали риска от деменция с фатален край“.

Тесие ще представи резултатите на годишната среща на Американското дружество по хранене, която ще се проведе между 22 и 25 юли в Бостън.

Зехтинът е уникално полезен за здравето на мозъка

Предишни изследвания показват, че хората, които използват зехтин вместо преработени или животински мазнини, имат по-здравословен хранителен режим и потенциално по-добри здравословни резултати. Някои проучвания свързват по-високия прием на зехтин с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

За това проучване Тесие отбелязва, че връзката между маслиновото масло и риска от смъртност от деменция в това проучване е била независима от цялостното качество на диетата - което може да предполага, че маслиновото масло има свойства, които са изключително полезни за здравето на мозъка.

"Някои антиоксидантни съединения в зехтина могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, като потенциално имат пряко въздействие върху мозъка", казва Тесие. "Възможно е също така зехтинът да има непряк ефект върху здравето на мозъка, като благоприятства здравето на сърдечносъдовата система".

На този етап обаче изследването е обзорно и Тесие предупреждава, че то все още не доказва, че зехтинът е причина за намаляване на риска от деменция с фатален край.

Ще са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди ефектът, но според изследователите проучването засилва доказателствата, че използването на зехтин вместо други мазнини може да помогне за поддържането на здравословен хранителен режим.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилотът Гошу

    0 1 Отговор
    На Джо Байдън давате ли му да пие по половин кило на ден??