Last news in Fakti

13 Август, 2023 13:33 2 794 8

Ето кои хора не трябва да ядат тиквички

  • тиквички-
  • стомашни болести-
  • гастрит-
  • язва-
  • здраве

Този зеленчук не трябва да се консумира при определени заболявания

Ето кои хора не трябва да ядат тиквички - 1
Снимка: Shutterstock

Лятото е най-доброто време да похапваме пресни зеленчуци и плодове. Въпреки това, не всеки може да си позволи да се наслаждава на изобилието от сезонни продукти.

Тиквичките са една от любимите ни летни храни, но се оказва, че този вкусен зеленчук не трябва да се консумира при определени заболявания.

Така например, по време на остра фаза на стомашно-чревни заболявания, като гастроентерит или чревни инфекции, тиквичките могат да причинят допълнително дразнене на лигавицата или да влошат съществуващите симптоми.

При гастрит тиквичките могат да увеличат секрецията на стомашен сок и да увеличат киселинната секреция, което също ще влоши състоянието на хроничен гастрит с висока киселинност.

При заболявания на дванадесетопръстника и стомашни язви, тиквичките могат да причинят дразнене на лигавицата и да увеличат болката.

Също така, тиквичките могат да причинят спазъм на панкреаса, което ще увеличи възпалителния процес и ще влоши състоянието при панкреатит.

Употребата на тиквички може да се отрази негативно на състоянието на бъбреците при някои хора. Поради повишеното натоварване на този орган, тяхната функция може да се влоши при хора с бъбречна недостатъчност.

Освен това хората с алергия към тиквички също са противопоказани да ги добавят към диетата си. Алергичната реакция може да се прояви като сърбеж, кожни обриви, подуване или дори анафилактичен шок, пише dariknews.bg.

В същото време, според експертите, тиквичките са идеален зеленчук за малки деца, тъй като тялото им никога не реагира на тях с алергии. Те са разрешени за консумация дори от деца, страдащи от атопичен дерматит, дисбактериоза или хранителна непоносимост към други храни.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    8 0 Отговор
    С еликсира рИкия тиквичката е много полезна като мезе
  • 2 Само

    10 2 Отговор
    ако се консумират сурови , нали сега са "модни" на салата !
  • 3 Баце Бистришкият тигър

    4 3 Отговор
    Няма много да коментирам, ама внимавайте какво пишете, да не ви дойдат гости от ГЕРБ-младежи!
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 2 Отговор
    Нищо вярно! Аз съм зле със стомаха, но тиквичките не ми пречат. Даже пържени ги ям. Също и нещо като мусака със сирене, копър и яйца на фурна - обожавам ги! Други храни и начин на хранене са вредни. Дълга тема.

    Коментиран от #5

  • 5 Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Поправете си стомаха! Господине! Изтърпете една година на правилна диета и ще забравите! То много удобно се оправдавате така - не съм добре и край.....!

    Коментиран от #8

  • 6 Диагноза ли е писането на

    9 1 Отговор
    пълни глупости за тиквичките?
  • 7 Агрономиус

    7 0 Отговор
    Като са наблъскани с торове, пестициди, гербициди и други все хубави работи и здрав да си, като ги хапнеш, ще се разболееш...
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кочо":

    Такива "доктори" като теб, с лопата да ги ринеш в България! Другаде не виреят!