Last news in Fakti

14 Август, 2023 12:45 1 128 1

4 здравословни причини да ядете повече вишни

  • вишни-
  • здраве-
  • ползи за здравето

Те съдържат голямо разнообразие от витамини и минерали, включително витамини А и С, калий, калций и фосфор

4 здравословни причини да ядете повече вишни   - 1
Снимка: Shutterstock

Вишните са едни от най-полезните летни плодове. Те съдържат голямо разнообразие от витамини и минерали, включително витамини А и С, калий, калций, фосфор и други. Консумацията им се свързва с редица ползи за здравето ни. Ето няколко добри причини да не пропускате през лятото да си хапвате вишни.

Вкусните вишни са богати на флавоноиди, които са растителни пигменти, действащи като антиоксиданти и е известно, че поддържат имунната ни система, като се борят с вируси и бактерии. Вишните са особено богати на флавоноиди, наречени антоцианини. Според редица западни изследвания, тези съединения имат антимикробни свойства, които помагат в борбата с бактериите и инфекциите.

Помагат за намаляване на мускулни болки и възстановяване след спорт

Благодарение на своите мощни противовъзпалителни и антиоксидантни полифенолни съединения, според учени, вишните и сокът от тях се смятат за полезни за намаляване на възпалението в резултат на интензивни упражнения, подпомагат възстановяването при тренировка и облекчават/предотвратяват мускулните болки, пише az-jenata.bg.

Вишните ни осигуряват аминокиселини, които насърчават съня

И по-точно това са мелатонин и триптофан, като и двете са аминокиселини, за които е известно, че помагат на тялото ни да се отпусне и насърчават отпускането за сън. Без значение дали ще ги хапнем така или ще им се насладим под формата на сок без добавени подсладители, вишните ни помагат да балансираме съня си.

Борят се с възпалението и оксидативния стрес

Като по този начин се смята, че намаляват и риска от сърдечни проблеми. Това според западни изследвания се дължи на техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Ето защо, вишните се смятат за едни от най-полезните плодове за сърдечносъдовото здраве. Учените смятат, че плодовете и сокът от тях помагат за понижаване на високото кръвно налягане и холестерола.

Полезни са за здравето на мозъка

Според учени, храните с високо съдържание на антиоксиданти, богати на флавоноиди, са отлични за здравето на мозъка, а вишните съдържат нива на антиоксиданти, подобни на горските плодове, които също са едни от най-добрите за когнитивната функция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злати Минкова

    5 0 Отговор
    Да бе, всичко го пишете полезно и накрая се гътнеш на 40 години я от рак, я от инсулт.