Last news in Fakti

15 Август, 2023 14:45 1 898 1

Страдате от хормонален дисбаланс? Тези 6 билки могат да регулират хормоните ви

  • билки-
  • хормони-
  • здраве-
  • хормонален дисбаланс

Най-добрите билки за балансиране на хормоните

Страдате от хормонален дисбаланс? Тези 6 билки могат да регулират хормоните ви - 1
Снимка: Shutterstock

Билките имат мощна природа, която натурално може да повлияе на функциите в тялото и да подобри здравето. Те съдържат активни вещества, които оказват силно оздравително влияние и поради този факт неслучайно биват използвани за направата на редица билкови лекарства и добавки.

Всяка билка има различни свойства. Някои билки са изключително полезни в балансирането на хормоните.

Ако страдате от някакъв хормонален дисбаланс, билките могат да бъдат вашето средство да върнете отново баланса в хормоните. Преди да се насочите към дадена билка, консултирайте се с наблюдаващия ви лекар.

Кои са най-добрите билки за балансиране на хормоните?

Ашваганда

Ашвагандата е билка, която се нарича още индийски женшен. Тя се използва от векове в аюрведа заради превъзходните си и много мощни свойства. Ашваганда противодейства на стреса в организма, който в много случаи е причина за хормонален дисбаланс.

Тя балансира надбъбречните жлези, които секретират хормони на стреса. Това дава положително отражение върху останалите жлези с вътрешна секреция.

Бял трън

Белият трън е чудесна билка за баланс на хормоните. Тя съдейства за потискане на излишните количества естроген, който може да е причина за редица здравословни проблеми и дисфункции в половата система.

Освен това белият трън е мощно средство за детокс на черния дроб. Доброто му прочистване е съществено за цялостното здраве.

Мака

Коренът от мака е страхотен начин да балансирате хормоните си по натурален начин. Мака премахва стреса от организма и съдейства за баланс на хормоните. Коренът от мака действа против стрес, безпокойство и тревожност, които причиняват хормонален дисбаланс в организма.

Сау палмето

Сау палмето е билка, която помага за възстановяване на хормоналния баланс както при жени, така и при мъже. Сау Палмето спомага за потискане на излишните количества мъжки полови хормони, които са причина за множество здравословни проблеми.

Високите нива на тестостерон и други андрогени може да предизвика сериозни смущения в организма, сред които прекомерно окосмяване, оплешивяване, омазняване на кожата, акне, напълняване, отключване на метаболитен синдром. Контролирането на тестостерона е много важно и сау палмето има това свойство.

Черен кохош

Черният кохош е билка, която има страхотни ползи в контролирането на инсулина и обмяната на захарите в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, имащ свойството да стимулира усвояването на въглехидратите. Когато той е в недостатък в организма, съществува риск от диабет.

Когато обаче е във високи стойности, той действа подобно на андрогените, вредните му ефекти се свързват с инсулинова резистентност, синдром на поликистозните яйчници, косопад, повишена секреция на мастните жлези, дисбаланс в половите хормони.

Бабини зъби

Билката бабини зъби има чудесни свойства за балансиране на яйчниците. Тя стимулира овулацията и подобрява прочистването на яйчниците от фоликулите. Балансира менструалния цикъл и съдейства за подобряване на плодовитостта.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба ви

    1 2 Отговор
    Бабините зъби се поставят вечер в чашата, а на сутринта водата се пие три пъти на ден на гладно.