Last news in Fakti

16 Септември, 2023 06:27 4 333 14

Когато лекарите вдигат рамене: ChatGPT постави точна диагноза на дете, обиколило напразно 17 специалисти за 3 години

  • chatgpt-
  • диагноза-
  • заболяване-
  • спина бифида-
  • болници-
  • лекари-
  • сащ

Малкият Алекс страдал от тежко и рядко заболяване

Малко дете, чиито симптоми озадачаваха 17 лекари в продължение на три години, най-накрая е диагностицирано с рядко заболяване... от ChatGPT

Алекс бил на четири години, когато започнал да изпитва хронична болка. Майка му, Кортни, казва, че ако той не приемал болкоуспокояващи всеки ден, щеше да получава „тежки“ сривове.

Скоро след началото на болката, личността на Алекс започнала да се променя. Той станал мрачен и уморен, започнал да дъвче разни неща из къщи, бил избухлив. Алекс влачел левия си крак, когато ходел и получил силно главоболие.

Кортни, която помолила медиите да не използват фамилното ѝ име, за да защити личния живот на семейството си, каза, че обикновено милото поведение на сина ѝ се е превърнало в „избухващ луд човек, който не съществува през останалото време“.

Когато Алекс започнал да дъвче разни неща, Кортни си помислила, че това може да е зъбен проблем и завела Алекс на зъболекар. Лекарят предположил, че Алекс може да скърца със зъби и насочил семейството към специалист, който поставил разширител в устата на Алекс, за да му помогне да диша по-добре през нощта.

Въпреки че в началото това изглеждало като решение, се появили още симптоми.

Когато Кортни забелязала, че Алекс не расте, тя го завела на педиатър, който казал, че пандемията от коронавирус се отразява негативно на развитието му.

Водейки Алекс на многобройни прегледи при лекар, Кортни прекарлаа три години в търсене на отговори и се консултирала със 17 лекари. Накрая тя попитала ChatGPT, а изследването показва, че то може да даде точна диагноза до 72 процента.

„Видяхме толкова много лекари. В един момент се озовахме в спешното. Продължих да настоявам“, каза тя пред Today.com. „Наистина прекарах нощта на (компютъра) … преминавайки през всички тези неща.“

Кортни прегледала ред по ред резултатите от теста на Алекс и ги въведе в ChatGPT. Чатботът отговорил - Синдром на превързания мозък.

Когато видяла диагнозата на чатбота, Кортни осъзна, че "в нея има много логика“.

Синдромът на превързания мозък причинява необичайно прикрепване на гръбначния мозък към гръбначния канал, ограничавайки притока на кръв, докато децата растат. Това води до изтръпване, болка, мускулна слабост и проблеми с двигателния контрол.

Според клиниката в Кливланд симптомите включват затруднено ходене, обезцветени кожни петна, изтръпване на краката и гърба, силна болка в краката или гърба, сколиоза, проблеми с контрола на пикочния мехур и червата и загуба на мускулна маса.

Среща се при по-малко от един процент от ражданията в САЩ годишно, сочат оценки.

Случаят на Алекс е причинен от спина бифида, която възниква, когато гръбначният стълб, който защитава гръбначния мозък, не се формира и не се затваря нормално. Алекс има най-леката форма на заболяването, spina bifida occulta, което причинява малка дупка в гръбначния стълб, но без увреждане на нервите.

Тази форма е по-трудна за диагностициране, тъй като дефектът е по-малък и по-трудно забележим. Кортни заяви, че дефектът на Алекс изглежда по-скоро като родилни петна на върха на задните му части, които никой не е видял.

Въпреки че ChatGPT няма медицинска степен, скорошни изследвания показват, че може да поставя диагноза толкова правилно, колкото и начинаещи лекари.

Проучване, публикувано миналия месец от изследователи от Mass General Brigham в Бостън, установи, че ChatGPT е установил правилната диагноза в 72 процента от случаите, приблизително същия процент като отскоро практикуващ лекар. По-възрастните лекари обикновено са прави в около 95 процента от случаите, смятат експерти.

Освен това, проучване, публикувано по-рано тази година, установи, че ChatGPT може да издържи златния стандартен медицински изпит в страната, изпита за медицинско лицензиране от три части (USMLE), като постига между 52,4 и 75 процента успех.

Прагът за преминаване е около 60 процента.

Изследване от Калифорнийския университет в Сан Диего установи, че ChatGPT предоставя по-висококачествени отговори и е по-съпричастен от действителните лекари.

Той показва съпричастност в 45 процента от времето, в сравнение с пет процента сред лекарите. Той също така предоставя по-подробни отговори в 79 процента от случаите, в сравнение с 21 процента за лекарите.

Освен това ChatGPT е предпочитан в 79 процента от случаите, в сравнение с 21 процента за лекарите.

След диагнозата на ChatGPT на Алекс, той претърпя операция на "вързания" си гръбначен мозък по-рано това лято и все още се възстановява, като се очаква това да стане бързо.

Малкото момче сега е „щастливо и късметлия“, каза майка му, обича да спортува и да прекарва време с други деца.

„Няма кой да свърши нещата вместо теб“, каза Кортни. „Ти трябва да бъдеш защитник на детето си.“

Източник: dailymail.co.uk


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    31 6 Отговор
    Повечето лекари са шарлатани
  • 2 Aлфа Bълкът

    16 2 Отговор
    Разбрахте ли сега, като идете на доктор
    има 72% шанс да оцелеете и 28% да умрете.
  • 3 ДдД

    15 5 Отговор
    Научете чатбота и да взима пари от пациентите, както лекарите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тома

    9 5 Отговор
    За да имаш горе доло някаква информация за здравето си при нас важи правилото да отидеш на минимум трима лекари иначе ти си болен от една болест а те те лекуват от друга

    Коментиран от #12, #14

  • 6 Теляк

    27 1 Отговор
    Всички тези 17 специалисти са си взели парите за посещение, въпреки неумението им да поставят правилна диагноза.
  • 7 Гневен

    13 3 Отговор
    Добре, че не се е родил в България
  • 8 факуса

    8 4 Отговор
    хи хи великите западни специалисти не можли
  • 9 факуса

    8 3 Отговор
    да питаме чат бота за укро войната какъв да е мирът и дали да вземаме житото
  • 10 Коментар

    5 3 Отговор
    ChatGPT са го научили да лъже по политически въпроси.На програмка вяра нямам.Всички програмки в един момент се бъгват и могат да се хакнат.
  • 11 доктора

    4 2 Отговор
    Спина бифида е елементарна диагностика на вроден проблем и при 1процент означава честа и не трудна за разпознаване. Някой иска да вмени на населението, че компютърна програма, без образни изследвания е по-чувствителна към диагностика, отколкото опитни лекари. Това ми звучи като реклама на конкретни лобита. Медицината не е Господ, но повечето й служители са положили доста усилия да се занимават със здравето на хората. Отговорно и с не така високи доходи. Повечето. Ако някой си мисли че ще замени медицината с интернет програма, му пожелавам на него и близките му да се самолекуват по интернет.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.