Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 12:40 1 224 2

От 16 октомври: Антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с електронни рецепти

  • антибиотици-
  • лекарства за диабет-
  • електронни рецепти

Измененията са публикувани в днешния "Държавен вестник"

От 16 октомври: Антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с електронни рецепти  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

От 16 октомври 2023 г. лекарствата за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите само по електронен път. Измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са публикувани в днешния "Държавен вестник" и влизат в сила от понеделник, съобщават от БТА.

Причините за промените са предотвратяване на недостига на лекарствени продукти и справяне с антимикробната резистентност, както и постигане на рационална употреба на медикаменти, се посочваше в мотивите на министъра на здравеопазването към предложения проект за промени. Друга причина за нормативните промени е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно здравеопазване, чиято стратегическа цел е подобряването на общественото здраве, осигуряване на достъп до лекарства, повишаване на ефективността и намаляване на разходите на здравните услуги.
С промяната се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти, което би застрашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дeнкоff сeклецаpкатa на Пееff

    7 0 Отговор
    Бичим геноцидчето по план.
  • 2 Вий

    0 0 Отговор
    Идиоти, сидя на вилата, набодех пръста и той ми се възпали. Не мога да купя един мехлем, трябва да се връщам в София и да тичем при ДЖПИ за една мазилка..Изроди долни