Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 13:19 1 739 6

4 ползи от правенето на поне 10 000 крачки на ден

  • крачки-
  • физическа активност-
  • ползи-
  • здраве-
  • отслабване

Физическата активност ви помага да намалите нивата на стрес

4 ползи от правенето на поне 10 000 крачки на ден - 1
Снимка: Shutterstock

Животът ни става все по-динамичен. Оправдаваме се с много задължения, за да не се храним по-здравословно или да спортуваме. От друга страна забравяме, че ходенето пеш, из природата или на пътеката във фитнеса е най-лесният начин да си осигурим физическа активност. Какво ще кажете за предизвикателството 10 000 крачки на ден?

За някои от вас това е лесно постижимо и вероятно дори минавате тази бройка. За други може да е любопитно да предизвикат себе си, започвайки например с 5 000 или 6 000 крачки на ден, а модерните мобилни устройства ще следят и ще ви известяват, когато достигнете тази бройка.

Какво се променя, когато извървявате 10 000 крачки на ден?

Ще свалите някой друг излишен килограм

Ходенето ни помага да изгорим част от излишните мазнини, спомага за подобряване на метаболизма, функцията на лимфната система. Изминавайки по 10 000 крачки на ден или дори малко повече, определено ще намалите и задържането на водно тегло. Но разбира се, това не означава, че след като сте ги изминали трябва да се наградите с пица, картофи, сладкиши. Отслабването ще бъде налице, ако към ходенето добавите и здравословен избор на храни и напитки.

Повишаване на енергийните нива

Много хора отказват да спортуват преди или след края на работния ден,тъй като се чувстват уморени. Но когато нивото ви на физическа активност е равномерно разпределено през деня, е по-вероятно да получите дневната си доза физическа активност, без тя да ви претоварва. Може да правите кратки разходки по време на обедната почивка, да се раздвижвате през целия работен ден с по няколко крачки в офиса, да ползвате стълбите вместо асансьора.

Така без да се усетите, трупате крачки за деня, нивото на енергия е по-високо, а дори и след работа да сте уморени, леката физическа активност като ходенето пеш ще ви ободри.

Ще се радвате на по-добър сън

Ходенето по 10 000 крачки на ден или повече, определено е изморително. Но хубавото е, че по този начин физическата активност ви помага да намалите нивата на стрес. Ако разходките ви са в парка, планината, природата допълнително ви помага да балансирате емоциите си. В края на деня сте по-удовлетворени, спокойни и рискът от безсъние е по-малък.

Положителна гледна точка за живота

Ходенето определено ни помага да поддържаме по-добра физическа форма. Когато нивото на физическа активност се повиши, тялото ви отделя хормони на щастието, известни като ендорфини. Ефектът, който имат върху тялото ни е да ни помагат да се чувстваме по-щастливи, спокойни, да се усещаме добре със себе си, пише az-jenata.bg. Всичко това ни помага да гледаме на предизвикателствата в живота ни не като на непреодолими препятствия. Ние сме по-уверени, харесваме се повече, виждаме повече положително в живота. Не бива да забравяме, че доброто емоционално здраве е в основата на физическото ни такова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    0 1 Отговор
    Има часовници, които ви измерват крачките, но бях чел преди много години, че една домакиня на ден в дома си изварвява 2 км, но дали е така, явно зависи от човека в кухнята. Хубаво стана за байГерб бб, по добре пеевски, поне е набор80. Както казват някои туркини, изморен кон е Бойко Борисов. Бабо, ама той се готви за Президент. И една поговорка ми бе казала жената, кон ебаchи ездач са фини
  • 2 факуса

    1 1 Отговор
    тоз дет ги пише тез неща минавал ли е 10 км.на ден,нали имаше един умник дет тичаше за здраве,и умря от инфаркт като тичаше,при нашат болна нация това си е утрепия,а за здравословните храни да не говорим изобщо

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Атина Палада

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "факуса":

    Обездвижването разболява.. Не може... в колата до офиса и обратно в колата до къщи и да искаш да си здрав! И 10 хиляди крачки не са 10 км... Можеш сам да провериш с часовниците.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фандупка

    0 0 Отговор
    Може да ви ухапе бездомно куче, да в сгази кола, да се спънете в криво наредено паве или да пропаднете в шахта с липсващ капак.