Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 10:57 2 307 0

Топ 5 на най-здравословните въглехидрати

  • здравословно-
  • здравословни въглехидрати-
  • въглехидрати-
  • полезно

Диетолозите препоръчват да хапваме по-често полезни въглехидрати, защото организмът ни не може без тях

Топ 5 на най-здравословните въглехидрати - 1
Снимка: Shutterstock

Обратно на схващанията, насадени от някои диети, въглехидратите въобще не са ваш враг. Някои от тях са изключително полезни и необходими за правилното протичане на жизнените функции на организма.

Когато се заговори за въглехидрати, много хора се сещат за сладкишите и тестените изделия. Те обаче се разграничават по структурата на въглехидратите в състава си, а именно добавени захари в различни форми, както и рафинирани въглехидрати. Те не са нужни на организма ви и ако сте решили да спазвате диета, тези въглехидрати са първото, което трябва да ограничите, дори да премахнете от храненето.

Но онези въглехидрати, които са здравословни и полезни задължително трябва да присъстват в диетата ви, защото те носят множество ползи за здравето и организма.

Кои са най-здравословните въглехидрати, които да хапвате по-често?

Ябълки

Ябълките са прекрасен плод, богат на полезни въглехидрати и множество фибри. Те са с по-нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишават рязко кръвната захар. Много богати са на антиоксиданти, най-вече полифеноли и флавоноиди, които имат противовъзпалителна и противоракова функция. Ябълките съдържат и пектин, който има свойството да понижава холестерола и кръвната захар. Това е от изключително значение за сърдечносъдовата система и метаболизма.

Овес

Овесът и овесените ядки са сред най-здравословните въглехидрати, които можете да изберете за диетата си. Съдържат много калории, което налага контрол в количеството им, но пък въглехидратите в тях са прекрасни. Овесените ядки са богати на сложни въглехидрати, фибри и протеини. Тази превъзходна комбинация дава много енергия, усещане за ситост, контролира глада, метаболизма, помага в отслабването и изграждането на мускулна маса.

Тиква

Тиквата е есенен продукт, от чиято сезонност можете да се възползвате още сега. Тиквите са много богати на антиоксиданти, бета-каротин, витамините С, А, Е, витамини от група В, както и минералите манган, магнезий, калий. Тиквата е много бедна на калории, а богата на фибри. Сложните въглехидрати в нея се разграждат и усвояват бавно от организма, което я прави прекрасен избор за тънка талия, балансирана кръвна захар, стабилен инсулин и холестерол в оптимални граници.

Сладки картофи

Подобно на тиквата, сладките картофи съдържат бета-каротин, цяла палитра от витамини и минерали, както и сложни въглехидрати. Те са по-здравословният вариант за разлика от обикновените картофи, защото съдържат по-малко нишесте.

Киноа

Киноата е много полезна зърнена култура. Тя е изключително богат източник на желязо, което е много важно за метаболизма и най-вече за сърдечносъдовата система, тъй като превентира анемия. Киноата е източник още на магнезий, фибри, витамини от група В, протеини и сложни въглехидрати, които поддържат баланса в тялото, усвояват се бавно и не предизвикват скок в кръвната захар.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА