Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 15:45 1 187 11

Употребата на марихуана увеличава риска от инфаркт и инсулт

  • марихуана-
  • здраве-
  • инфаркт-
  • инсулт-
  • сърдечна недостатъчност

Хората употребяващи марихуана са и по-предразположени към развитие на сърдечна недостатъчност

Употребата на марихуана увеличава риска от инфаркт и инсулт - 1
Снимка: Shutterstock

Употребата на марихуана повишава риска от инфаркт и инсулт, съобщи ДПА, цитирано от БТА.

Две научни изследвания показват, че възрастни хора, употребяващи марихуана, са по-предразположени към инфаркти, инсулти и хоспитализация в сравнение с неупотребяващите. Те са и по-предразположени към развитие на сърдечна недостатъчност.

Научните изследвания са представени тази седмица на научна сесия на Американската асоциация по сърдечни заболявания във Филаделфия.

И двете изследвания не включват употребата на канабис, придружена с тютюнопушене. Фокусът на двете научни разработки е изцяло върху сърдечносъдовия ефект от употребата на марихуана.

Американската асоциация излезе с препоръки срещу тютюнопушенето и употребата на марихуана заради потенциални поражения върху сърцето, белите дробове и съдовете.

Последните изследвания върху употребата на канабис показват, че пушенето и инхалирането повишават концентрацията на карбоксихемоглобин, който е отровен, и на катран до нива, подобни на тези при тютюнопушенето. Пушенето и инхалирането се свързват със заболявания на сърдечния мускул, болки в гърдите, смущения в сърдечната дейност, инфаркт и други сериозни състояния, каза професор Робърт Пейдж от училището по фармация към университета в Колорадо.

Броят на хората над 65 г., които съобщават, че употребяват марихуана, се увеличава в последните години и дори се е удвоил между 2015 г. и 2018 г. според репортаж на Си Ен Ен.

Едно от изследванията, представени през тази седмица, показва, че употребата на марихуана има негативни ефекти върху здравето на хора с хронични заболявания като високо кръвно налягане, повишен холестерол, диабет. При употребяващите марихуана има 20 процента по-висок риск от инфаркт и инсулт при хоспитализация.

Според второто изследване, което е спонсорирано от Националните здравни институти, ежедневната употреба на марихуана може да доведе до развитие на сърдечна недостатъчност.

Около 6,2 млн. възрастни в САЩ страдат от сърдечна недостатъчност.

"Искаме да предложим на обществото повече специализирана информация за ефекта от употребата на марихуана и да подпомогнем информираността с цел взимане на решения на щатско ниво, както и да образоваме пациентите", каза водещият автор на изследването Якубу бин Алхасан, който е лекар в Балтимор.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 владимир зеленски

    7 9 Отговор
    що лъжете хората , ас всеки ден смъркам яко и виждам как превземам москва и ето на още съм жив
  • 2 Ааа...

    6 1 Отговор
    На мене па ми рипа фацата.
  • 3 ами щом е жив зеления потник

    4 6 Отговор
    щом оня клон зеленски е жив и нищо му няма , значи не е вреден наркотика и тревата

    щото зеленски се друса по цял ден , и така от 2022 година до днес
  • 4 само питам

    6 5 Отговор
    кирчо и лена дето ядоха пиците с кристали какво мислят по въпроса с дрогата? вредна ли е или ти е кеф и още от парапета я награбваш
  • 5 СССР

    9 3 Отговор
    Марихуаната е лекарство, което пречи на бялата мафия, но ние - придворните шутове на путлер отдавна минАхме на бело! Лошо, че лани аржентинците хванАха 4 тона в нашето посолство в Буенос Айрес, та Маша Цукерщайн седя три дена на сухо!
  • 6 кого лъжете

    12 1 Отговор
    алкохолът и цигарите да не са по безвредни от марихуаната кого лъжете ?????
    алкохолът и цигарите са стотици пъти по опасни!
    но за 1 чаша уиски не се дават 1-5 години затвор, като за 1 цигара марихуана.

    отворете интернет вижте че България е единствената кончина в която инфаркт ви докарват като ви затворят за 24 часа за 1 цигара марихуана в дупка в която затварят убиците и изнасилваючите...

    СРАМ СРАМ МЕ Е че съм българин!!!
    Стига театри и лъжи, българи осъзнайте се и стига са си играли с нашите животи !
  • 7 мафията е държавата

    12 2 Отговор
    Германия, Румъния, франция, Испания, Чехия, Гърция, Швеция, Норвегия, Белгия, Дания и т.н. никоя от тези държави няма да ви арестуват ако ви хваната с едно нормално количество трева до 20 грама, ако е над това ще ви се наложи глоба от 40 евро.
    в България ви се налага глоба от 2500 лева, плюд 1-5 години затвор по закон !??!?
    къде живеем ? Северна Корея ли ?

    Германия се чуди че 40 тона трева производство няма да им стигнат след като легализират канабиса, да могат да заредят пазара си.
    тук за 1 грам канабис се чудим как да си оправим живота след това.
  • 8 Обаче

    12 0 Отговор
    Цигарите са легални и увеличават риско в пъти повече, накъде бият тез селтаци. Има си изпарители за безвредна употреба, естествено, че пушека при горене запушва артериите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ракия и салата

    4 1 Отговор
    цЕл живот всеки ден пием домашарка,жулим сланина,хапчета за холестерол,кръвно и подагра,но тия наркомани ся да видят те колко е вредно според доктор малибу алихасан...
  • 11 о боже

    7 1 Отговор
    какви са тези изследвания от между 2015 г. и 2018 г.
    марихуаната е легална за личнаа употреба във всяка развита страна.
    дали ще пиете алкохол, пушите цигари или пушите трева това си е личен избор!