Last news in Fakti

13 Декември, 2023 13:24 751 7

"Здравен барометър": Доверието в личния лекар е високо, но в НЗОК – ниско

  • нзок-
  • лекари-
  • болница-
  • здравен барометър

Българите масово не ходят на профилактични прегледи

"Здравен барометър": Доверието в личния лекар е високо, но в НЗОК – ниско - 1
Снимка: БГНЕС

Доверието в личния лекар е високо, но в здравната каса – ниско. Това показва изследване, направено от „Галъп интернешънъл“ за гражданската инициатива „Здравен барометър“. Изследването е извършено в периода 7-14 ноември 2023 г., сред 806 души чрез лични стандартизирани интервюта „лице в лице“, като един процент от извадката отговаря на близо на 55 хил. души. Данните бяха представени по време на форум, посветен на финансирането на здравеопазването, организиран от „Здравен барометър“.

От запитаните 53,3% казват, че знаят какво им се полага, щом са здравноосигурени, но 42,1 % от участниците в изследването не ходят на профилактичния преглед, който им се полага всяка година. Близо 50% не посещават и профилактичните прегледи, които работодателят им организира. Сами заплащат профилактичните си прегледи 24,2% от запитаните.

Повече от 70% от запитаните казват, че в последните три години не им се е налагало да плащат допълнително за нещо, което смятат, че е излишно. Близо 75% казват, че през последните три години не им е поискан „рушвет“, а над 80% посочват, че не им се е налагало да подписват документи за нещо, например престой, а всъщност да им е извършвана някаква процедура.

Над 75 на сто от запитаните отговарят, че имат доверие на личния си лекар, докато 16,2% казват, че нямат, каза Първан Симеонов, директор на „Галъп Интернешънъл”. Над половината – 53,6% от запитаните, нямат доверие на здравната каса, 29,3% посочват, че имат доверие на Касата, а 17,1% не могат да отговорят.

Над 70% от запитаните знаят какъв е размерът на здравната вноска, който плащат, 20,2% не знаят, а 8,3% не могат да отговорят. Според 42,5% от участниците в изследването размерът на здравната вноска е нормална, 37,3% отговарят, че размерът ѝ е висок, а 3,8% посочват, че е нисък. Два процента от запитаните посочват, че не плащат здравна вноска. Половината от участниците не изразяват готовност да плащат повече за здраве, дори и това да подобри здравеопазването в страната, показва още изследването.

Най-добре би било здравната вноска да е предназначена само за лично ползване според 60,2% от запитаните, 19,6% казват, че здравната вноска трябва да отива в солидарен фонд, а 20,2% не могат да преценят.

Гражданската инициатива „Здравен барометър“ е създадена през май 2023 г. и има за цел наблюдение, анализиране и оценяване на състоянието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазването. Създател на „Здравен барометър“ е проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    1 0 Отговор
    Как НЗОК е чадото на Костов, много приятно за ДС и богопомазани. Там хранилката е по-голяма от КАТ.
  • 2 ваксиниран

    3 0 Отговор
    точно обратното е,а в действителност няма доверие между джипитата и НЗОК, а по това време на годината НЗОК е продънен,изтърбушена каца
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    Щом трябва да плащаш, значи те гледат само като касичка, как може да се доверяваш на доктор( на лекарите моите уважения ) само че аз още не съм срещал лекари, само доктори
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.