Last news in Fakti

2 Януари, 2024 17:46 834 4

НЗОК вече заплаща и лечение при рак на гърда за мъже

  • нзок-
  • здраве-
  • рак на гърдата-
  • мъже

По тази причина миналата година избухна и скандал, след като на мъж с такова заболяване бе отказано заплащане на лечението

От днес Здравната каса заплаща медикаменти за лечение в болнични условия на рак на гърда при мъже. Това съобщиха от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Към момента от това лечение могат да се възползват четирима мъже, засегнати от карцином на млечната жлеза, допълниха от НЗОК. От терапията ще могат да се възползват и други мъже, засегнати от рак на гърдата. Лечението ще се получава в лечебните заведения, в които в момента се провежда и другото им лечение, пише БТА.

В кратките характеристики на лекарствените продукти с международно непатентно наименование Fulvestrant е посочено, че се прилагат само при жени в постменопауза, обясниха от НЗОК. Заради изрично указаното им приложение, досега от НЗОК отказваха предписване на лекарствения продукт на мъже, страдащи от рак на гърдата и те получаваха хормонална терапия с други лекарства. По тази причина миналата година избухна и скандал, след като на мъж с такова заболяване бе отказано заплащане на лечението.

Районните здравни каси имат ангажимент да информират пациентите - мъжете, на които вече ще заплаща лечението на рак на гърда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Слави Триф.

    3 0 Отговор
    Дайте статистика на успешно излекуваните от рак в България?
  • 3 хмм

    5 2 Отговор
    Май за точене на касата става въпрос.
  • 4 Галя от ПосолствоТО

    1 1 Отговор
    А лечението на рака на тестисите при жените кой ще го плаща? Я всички под дъгата, че шефа ми се кара колко сме назадничави още.