Last news in Fakti

12 Януари, 2024 15:32 3 716 3

Колко дълго е заразен болният от грип?

  • грип-
  • настинка-
  • зараза-
  • вирус-
  • болен-
  • болест

Как да предпазим себе си и останалите от грип по време на вирусния сезон?

Колко дълго е заразен болният от грип? - 1
Снимка: Shutterstock

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията грипът е заразно респираторно заболяване, причинено от грипни вируси, които инфектират носа, гърлото и белите дробове. Съществуват два основни типа грипни вируси - типове А и В - и те обикновено циркулират по време на грипния сезон всяка година. Колко дълго обаче е заразен грипът? И колко точно време трябва да си останете вкъщи, когато имате грип?

Като се има предвид, че последните няколко години накараха всички да спрат и да се замислят за начина, по който хващаме и предаваме болестите, разбирането за това колко дълго е заразен грипът е от жизненоважно значение - особено ако нямате "късмета" да се разболеете от него. Любопитно ви е кога можете безопасно да сте в близост до други хора, след като сте прекарали грип? Експертите дават подробна информация за това.

Симптоми на грипа:

  • треска или усещане за трескавост/студени тръпки
  • кашлица
  • болки в гърлото
  • хрема или запушен нос
  • мускулни или телесни болки
  • главоболие
  • умора
  • повръщане и диария (това се среща по-често при деца, отколкото при възрастни)

Колко време е заразен грипът?

Тук има определен спектър. Хората с грип са най-заразни през трите до четирите дни след появата на симптомите, казва CDC. Повечето хора могат да заразят други хора до един ден преди да започнат симптомите им и до пет-седем дни след като проявят признаци на вируса. Децата и хората с отслабена имунна система могат да предадат вируса повече от седем дни.

Но има няколко променливи, които влизат в сила. "Заразяването на инфекциозно заболяване не е превключвател, който се включва и изключва", казва д-р Амеш А. Адаля, старши научен сътрудник в Центъра за здравна сигурност "Джон Хопкинс". "Но е важно да помните, че с отдалечаването от момента, в който са започнали симптомите, все още може да сте заразни."

Неща като приемането на стимуланти за имунитет и ваксинирането срещу грип също би трябвало да съкратят времето, през което сте болни - и заразни, добавя д-р Томас Русо, професор и ръководител на отдела по инфекциозни болести в Университета в Бъфало, Ню Йорк.

Все пак д-р Русо казва: "Предпочитам да смятам хората за инфекциозни до седем дни, просто за сигурност".

Като цяло "хората обикновено са най-заразни от един до четири дни след като са се разболели", казва д-р Дейвид Сенимо, доцент по медицина и инфекциозни болести в Медицинското училище "Рутгерс" в Ню Джърси. "Това време на максимална заразност обикновено съвпада с времето на най-лошите симптоми и повечето домашни инфекции се развиват веднага", добавя той.

Как се разпространява грипът?

Смята се, че грипът се разпространява главно чрез капчици, които се образуват, когато заразено лице кашля, киха или говори. Тези капчици могат да попаднат в устата или носа на хора, които са наблизо, или евентуално да бъдат вдишани в белите дробове, обяснява CDC. По-рядко човек може да се зарази с грип, като докосне повърхност или предмет, върху който има грипен вирус, и след това докосне собствената си уста, нос или очи.

Как да се предпазите от разпространение на грипа?

Ако имате грип и можете да се изолирате, д-р Адаля препоръчва да направите точно това. Това означава, че трябва да се опитате да спите отделно от другите членове на домакинството и да използвате друга баня, ако имате такава. Трябва да останете в изолация, докато в продължение на 24 часа нямате температура, казва д-р Адалджа. А ако се налага да бъдете в близост до други хора, той предлага да носите висококачествена маска, за да намалите риска да ги заразите.

"Същите неща, които действат при COVID, трябва да действат и при грип", казва д-р Русо. Ако са минали седем дни от поставянето на диагнозата и сте навън, д-р Русо препоръчва да носите маска, за да намалите риска да разпространите вируса сред другите. "Това важи с особена сила, ако общувате с уязвими хора", като възрастни хора, много млади или бременни, казва той.

"Надявам се, че хората ще бъдат внимателни към другите и ще направят каквото могат по отношение на минимизиране на риска от разпространение на грипа сред другите, ако се заразят", казва д-р Русо. "Грипът все още е смъртоносен вирус."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Файзер Фаучи

    7 3 Отговор
    Вярата на лъжите на лекарите падна до 20%. Те ще продължат да се страхуват от грипове с новоизмислени номера и ще си потискат живота с изолация и бустери докато не си застигне инсулта.

    Нормалните хора ще си живеят живота като преди и вместо за себе си ще мислят за добрите неща между хората.

    Много ви здраве ковидерасти! Инжектирайте си експериментите докато не ви се запушат вените.
  • 2 флипп

    2 0 Отговор
    Ама от сатанистки глупости.
  • 3 123

    0 1 Отговор
    Грипа и ковида са отравяне на тялото. Такива вируси няма.