30 Януари, 2024 11:45 1 374 2

Сок от нар и оцет помага за отслабване

  • нар-
  • оцет-
  • отслабване-
  • коремни мазнини-
  • ползи за здравето

Нарът има специални лечебни свойства

Сок от нар и оцет помага за отслабване - 1
Снимка: Shutterstock

Нарът и сокът от него, които съдържат стотици биоактивни вещества и много ползи за здравето, подпомагат отслабването. Смес от нар и оцет премахва мазнините най-вече в областта на корема, според турският „En Son Haber“, предава БГНЕС.

Сокът от нар се приготвя лесно с помощта на сокоизстисквачка. Напитката има обаятелен сладко-кисел вкус. Самият плод съдържа до 20 различни полифенола. Тези биоактивни вещества имат антиоксидантни свойства, предпазват клетките от увреждане, потискат възпаленията и дори забавят процеса на стареене, както и растежа на раковите клетки. Освен това антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес в организма.

Нарът има специални лечебни свойства. Той е богат на минерали и хранителни вещества, особено на витамини В и Е. Сокът от този червен плод се счита за много ефективен срещу някои сърдечносъдови заболявания, остеоартрит и някои видове рак.

Известно е, че само една чаша сок от нар дневно намалява възпаленията, подобрява кръвообращението и поддържа еластичността на кръвоносните съдове.

Проучванията показват също, че редовната консумация на тази напитка може да потисне растежа на раковите клетки в простатната жлеза.

Според изследванията нарът е много ефективен за намаляване на теглото. Известно е, че намалява мастните натрупвания в кръвоносните съдове и понижава нивата на лошия холестерол.

Проучване, публикувано в Journal of Functional Foods, показва неочакван ефект от комбинирането на сок от нар с оцет. Установено е, че той подпомага загубата на тегло намаляването на обиколката на талията.

Жените с наднормено тегло, участвали в експеримента, пиели смес от нар и оцет в продължение на осем седмици. Допълнителен анализ показал, че пиенето на тази напитка води до значително отслабване и изгаряне на мазнините в областта на талията.

Установено е също, че сместа от нар и оцет е отличен активатор на ензима AMPK, който е от съществено значение за разграждането на мазнините, и следователно има положителен ефект върху изгарянето, включително върху старите складирани мазнини.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.