Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 12:58 1 581 4

Какво правят хората, които никога не напълняват

  • отслабване-
  • напълняване-
  • тегло-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • здравословен живот

Това са най-съществените навици на хората, които винаги са във форма

Какво правят хората, които никога не напълняват - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен тонус и никога не напълнява. Навяват ни мисли, че тайната му е или в усилените тренировки, или в някоя крайна диета, която човекът спазва цял живот. Или пък си обясняваме с добър ген, на който всеки може да завиди.

Всъщност генетиката на всеки човек влияе на неговата предразположеност към напълняване. Но ако сме сред онези, на които винаги им е по-трудно да се отърват от няколко излишни килограма, не бива да виним само семейната си история. Трябва да си дадем сметка, че това е едно парче от пъзела, а формата ни зависи и от различни външни фактори, играещи значителна роля, пише lifestyle.bg

За щастие, за да поддържаме здравословно тегло, не е нужно да се подлагаме на стриктни диети и мъчителни тренировки. Истината, дори и да не ни се вярва, е, че хората, които не наддават килограми, не изпадат в крайности.

Ето и кои са основните им навици, от които можем да вземем пример, за да се отървем от излишното тегло и да запазим постоянни здравословни килограми.

Храненето като съзнателен избор

Въпреки че не спазват диети, хората, които не напълняват, подбират разумно храната, която ядат. Правило при тях е да избягват мазнините и добавените захари. Подчертаваме, че ключовата дума тук е "избягват". Защото шоколадът и сладоледът също могат да бъдат част от един здравословен начин на хранене, стига да ги консумираме по-рядко и в умерени количества. Нека не забравяме - важен е балансът.

Храненето като удоволствие

За да поддържаме правилните за нас килограми, е важно не само с какво се храним, а също и как, по колко и кога. Добре е да обърнем внимание колко бързо се храним, кога се чувстваме вече сити и дали последното ни хранене не е твърде късно през деня.

За да не преяждаме, можем да си припомняме, че мозъкът ни отчита чувството за ситост чак след 20 минути. Освен това храносмилането започва още в устата. Трябва добре да дъвчем храната си, което и ни принуждава да забавим темпото. Когато отделяме повече внимание на сдъвкването на храната, не само подпомагаме храносмилането си, но и по-бързо усещаме, че сме се нахранили.

Също така не бива да се чувстваме длъжни да изяждаме всичко в чинията си - важно е храненето да бъде удоволствие, а не да го усещаме като задължение.

И не на последно място - не е препоръчително да ядем късно вечер, тъй като добавените калории преди лягане могат да се натрупат като излишни килограми, а също и да развалят съня ни.

Движението е здраве

Не бива да ни изненадва фактът, че хората, които не наддават тегло, са физически активни. И тук отново не става въпрос за изтощителни тренировки, а просто за редовно движение. То може да включва ходене, тичане, каране на колело например.

Освен препоръчителните 150 минути умерено интензивна физическа активност на седмица, е добре да правим и силови тренировки. Те помагат за изграждането и поддържането на мускулна маса, което е важно, за да достигнем и задържим здравословно тегло, но също и за да бъдем генерално по-здрави и да увеличим шансовете си за дълголетие, пише Parade.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво да правят?!?!

    6 0 Отговор
    Ми ядът бе!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Сила

    3 0 Отговор
    Ходиме пеша, не плюскаме а просто си хапваме, пиеме нормално количество вода, и пак най важното....... ХОДИМЕ ПЕША..... не колело, скутер, тротинетка, кола..... А ПРОСТО ПЕША
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Затлъстяват, защото процесорът им е маломощен, а захранващото устройство ненаситно.
  • 4 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кво да правят?!?!":

    и с.е.р.а.т